Kultura

27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“: Retrospektiva

Foto: J. Milenković

Foto: J. Milenković

Kulturni život u Požarevcu od 2. do 7. aprila obeležile su 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Požarevljani su pogledali šest predstava, a ovogodišnji laureat je Nebojša Dugalić, koji je tumačio lik Magbeta u istoimenoj predstavi.

Dugalić je nagrađen statuetom Milivoja Živanovića, radom akademskog vajara Jovana Soldatovića.

„Sećam se, kad sam dobio nagradu Zoran Radmilović, dobio sam prvo jedan Zoranov brk, pa drugi Zoranov brk, a onda celog Zorana. Takav je bio slučaj sa Zoranom, ali je takav slučaj i sa Milivojem. Već četiri ili pet puta sam dobio nagradu za glumca večeri, ali nikada celog Milivoja. Do Milivoja mi je put bio malo teži”, rekao je glumac nakon što je primio nagradu.

Istakao je da ovu nagradu doživljava i kao poklon od publike i kao poklon svojih kolega, ali „istovremeno i kao poklon s one strane od njih samih – i od Milivoja iz večnosti.”

Za Boom 93 Dugalić je govorio o izazovima igranja Šekspira, kao i o liku Magbeta. Tom prilikom naglasio je da se „glumac koji se ne ogledne u Šekspiru nije pozabavio najvažnijom stvari u svojoj karijeri i u svom poslu.”

Magbet
Foto: J. Milenković

U trci za nagradu bili su oni glumci koji su bili proglašeni za glumce večeri od strane stručnog žirija. Pored Nebojše Dugalića, to su bili:

  • Nenad Jezdić, koji je u predstavi „Čudo u Šarganu” tumačio ulogu Prosjaka;
  • Dara Džokić, koja je u predstavi „Rolerkoster” tumačila ulogu Ljiljane. Ona je za Boom 93 govorila o porukama koje šalje ova predstava, o važnosti pozorišta u vreme hipokrizije, kao i o nedostatku vere u modernom društvu;
  • Ana Rudakijević, koja je u predstavi „Galeb” tumačila ulogu Nine Mihailovne Zarečne i
  • Branislav Tomašević, koji je tumačio ulogu Alojza Kavrana u predstavi „Godine vrana”. Tomaševiću je ovo prvi put da je osvojio nagradu za glumca večeri, o čemu je govorio za Boom 93, kao i o liku koji je tumačio, o pozorišnim festivalima u Srbiji i o tome koliko umetnost može pomoći da rata više ne bude.
Foto: S.Lisac

Svake takmičarske večeri nagrade je dodeljivao i žiri publike. Glumci večeri po oceni ovog žirija su:

  • Nebojša Dugalić i Dara Džokić, koji su dvostruko nagrađeni – i od strane stručnog i od strane žirija publike;
  • Anita Mančić, koja je u predstavi „Čudo u Šarganu” tumačila ulogu Ikonije. Za Boom 93 govorila je o tome koliko joj je nagrada važna, koliko su Milivojevi dani značajni, kao i o izazovima tumačenja lika Ikonije;
  • Julija Petković, koja je tumačila ulogu Maše u predstavi „Galeb” i
  • Petar Strugar, koji je u predstavi „Godine vrana” tumačio ulogu sanitetskog majora Živojina Rajića.

Pored nagrađenih glumaca, na Svečanostima se istakao mladi glumac Teodor Vinčić, koji je u predstavi „Rolerkoster” igrao Robota Šilu. Za Boom 93 govorio je o reakcijama publike, o tome šta je bilo najteže u ulozi, kao i o odnosu Šile i Ljiljane.

Foto: S. LIsac

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine dramska umetnica Danica Maksimović, reditelj Nebojša Bradić i dramski pisac Nenad Prokić.

Žiri publike čine direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić, diplomirani producent Dragi Ivić i diplomirani novinar i glumac amater Radiša Dragojević.

Selektorka ovogodišnjeg festivala bila je Molina Udovički Fotez, koja je rekla da se nije vodila „kriterijumom koja je predstava kakva, nego da u svakoj predstavi postoje bar jedan, dvoje, troje glumaca koji bi mogli da zasluže ovu veliku i uglednu nagradu”.

U takmičarskom delu odigrane su sledeće predstave:

  • „Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovensko dramsko pozorište;
  • „Rolerkoster” Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj, Atelje 212. Sa Milicom Kralj Boom 93 je razgovarao o političkoj korektnosti, o odnosu roditelja i dece u savremenom svetu i o važnosti pozorišne umetnosti.
  • „Galeb” Antona Pavloviča Čehova u režiji Milana Neškovića, Narodno pozorište Sombor;
  • „Godine vrana” pisca i reditelja Siniše Kovačevića, Narodno pozorište Beograd i
  • „Magbet” Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića, Narodno pozorište Beograd.

U revijalnom delu, u čast pobednika Zvezdara teatar je odigrao predstavu „Pasivno pušenje” Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

Foto: J. Milenković

Glumačke svečanosti organizuju se u čast Milivoja Živanovića, pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca. Glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Milivoje Živanović bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine. Sa uspehom je igrao tragične i komične likove. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Požarevačkoj gimnaziji i pisac Nenad Milošević napisao je prikaz predstave „Godine vrana”, koji možete čitati na našem portalu.