Kultura

Džokić: Volela bih da pozorište bude najhrabriji deo društva (VIDEO+FOTO)

Foto: S. LIsac

Foto: S. LIsac

Dara Džokić najbolja je glumica druge večeri Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović” po mišljenju stručnog žirija i žirija publike, a mladi glumac Teodor Vinčić publiku je oduševio ulogom Robota Šile i umešnim pokretima i mimikom.

Sa Darom Džokić razgovarali smo o porukama koje šalje ova predstava, o važnosti pozorišta u vreme hipokrizije, kao i o nedostatku vere u modernom društvu.

Ljiljana je žena kroz čiju vizuru su prikazani problemi modernog sveta. Neki od njih su nerazumevanje između roditelja i dece zbog generacijskog jaza, hipokrizija i otuđenost.

„Ja sam imala tu pojačanu odgovornost, jer sam shvatila da od moje uloge dosta zavisi u kom pravcu će ova predstava da ide i šta ćemo sa njom da kažemo. Nije mi bilo lako u tom smislu”, rekla je Dara Džokić za Boom93.

Komad „Rolerkoster”, prem rečima Dare Đokić, smešten je u blagi futurizam, u budućnost koja nam nije tako daleka.

„Veštačka inteligencija je tu oko nas, roboti postoje, deca odlaze, žive van ove zemlje sve više i više, unučići jedva da govore – neki uopšte ne znaju srpski, neki pomalo. To su činjenice”, navela je Džokić.

Kroz lik Ljiljane, ove činjenice su predstavljene na komičan način.

„Mi nismo hteli da se lišimo te komičnosti, tih nekih zabuna i promena sveta koje se preko nje manifestuju i koje ona ne može da razume, a u stvari je priča dosta tužna i dosta uznemiravajuća”, kazala je Džokić.

Foto: S. LIsac

Daru Džokić pitali smo može li pozorišna umetnost pomoći da se hipokrizija prepozna i da se protiv nje borimo.

„Ja bih volela da pozorište bude u stvari najhrabriji deo društva i da mi postojimo da bismo neke ljude probudili – da bismo prvo sebe probudili, onda i publiku, a onda i sve nas zajedno”, smatra Džokić.

Ljiljana prepoznaje da je svakom čoveku potrebna vera.

„Vera u širem smislu te reči, ne samo kao religija, nešto je što je izgubio moderan svet. Vera je jednako ideali, vera je jednako nada, vera je jednako hrabrost da se ovaj svet promeni. Čak i u tom smislu može da se posmatra. Ovaj komad se usput, kroz komične obrte, bavi time kako mladi menjaju veru zbog obdaništa i sl., ali nije to suština. Suština je upravo to da se gubi lični identitet”, navela je Džokić.

 

Primajući nagradu stručnog žirija, Dara Džokić pohvalila je mladog glumca Teodora Vinčića, a o njegovoj uspešnosti govori i aplauz kojim ga je publika nagradila.

Foto: S. Lisac

Vinčiću je ovo prvi put da učestvuje na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović”, a publika je ostavila jak utisak na njega.

„Publika divno reaguje. Posle svake scene ide aplauz i skapirali su šta smo igrali. Bilo je jako lepo”, rekao je Vinčić.

Pripreme za ulogu Robota Šile trajale su oko dva meseca.

„Najteže mi je bilo to da ne preteram, da ne bude neka karikatura, nego da to bude svedeno i da ide uz predstavu i da taj robot postaje sve više čovek. To su bile neke stvari na kojima sam baš radio”, rekao je mladi glumac.

Glavna poruka koju publika može prepoznati u odnosu između Ljiljane i Robota Šile je, prema njegovim rečima, „otuđenost koja je strašna zbog tehnologije koja nam dolazi i koja nas uništava i razdvaja jedne od drugih”.

Pogledajte razgovor sa Teodorom Vinčićem

Predstava „Rolerkoster” Ateljea 212 prikazana je druge večeri Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović”. Milica Kralj radila je režiju predstave po tekstu Jelene Kajgo.

Foto: S. LIsac