Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Fama o biciklistima, Svetislav Basara

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja „Famu o biciklistima“ Svetislava Basare.

„Ova knjiga je, u stvari, povest o trenutku koji nije postojao. Zbog toga ona po svojim osnovama nadilazi istoriju, ludački se kikoćući na njenom grobu. Što bi rekao Šatobrijan, koji je nemalo patio od sindroma istoričnosti – ovo su uspomene s one strane groba istorije“ – Svetislav Basara.

,,Fama o biciklistima” je najznačajnije delo Svetislava Basare. Nastalo za vreme istorijskih i političkih previranja, u trenucima kolektivne nesvesti i besmisla, ovo delo raskida sa klasičnom formom pripovednog obrasca, dovodeći do apsurda književno nasleđe. Kritika je ,,Famu” okarakterisala kao priručnik ljudske ludosti doveden na nivo nauke, što je najverovatnije jedan od najboljih i najslikovitijih opisa ovog dela. Tako da ukoliko očekujete bilo šta klasično u ovoj knjizi, možete odmah da promenite knjigu. Ovo je zapravo šarenolika skupina najrazličitijih tekstova, izmaštanih, izmišljenih, zaboravljenih, dokumentovanih, nezavršenih ili oštećenih, davno izgubljenih i pronađenih, Od proze, citata, preko poezije i ilustracija, ,,Fama” predstavlja jednu vrstu zbornika koji na ironičan, često i groteskni način svedoči o duhu jednog vremena.

U središtu ovih fragmenata nalazi se tajno društvo Evanđeoskih biciklista ružinog krsta. Kroz osnovnu tezu da je čovek nesrećno biće sa nepreglednim bezdanom u sebi, ali isto tako i sa Carstvom Božjim, sakrivenim u tami bezdana, biciklisti se okreću duhovnoj vezi, negirajući bilo kakvo idolopoklonstvo. Kreirajući bicikl, jedinstvenu dvokolicu novog doba, biciklisti se uzdižu od zemlje i upiru pogled ka nebu. Njihov cilj je u potpunosti, kako apsurdan, tako i tragikomičan, a to je izgradnja svojevrsne bolnice – ludnice za 20 000 000 duševnih bolesnika u kojoj se sveopšte ludilo neće lečiti, već negovati, odnosno slobodno ispoljavati i u tom svom ispoljavanju totalno uništiti.

Počevši od pripovesti Karla Ružnog i njegovog majordoma Grosmana, Basara nas uvodi u svet poluistine, mistifikacije, apsurda i ironije, ukazujući na razarajuću snagu ljudske taštine i ludosti i nipodaštavajući postojanje bilo kakvih sistema, uređenja i društvenih i političkih organizacija. U plejadi biciklista, kroz pisma i različite tekstove, saznajemo pojedinosti o ovom tajnom društvu, njenim članovima i zadacima koje su dobijali kao posebno odabrani. Na kraju knjige nalazi se i spisak članova koji se neprekidno obnavlja, a meni je naravno, najzanimljivije ime sa spiska bilo ime jednog od mojih omiljenih književnih junaka ikada, a to je Eduard Sam. Čitajući o članovima ovog tajnog društva, često sam povlačila paralele između Kišovog Eduarda Sama i pripadnika biciklista. Njihova istovremena lucidnost i ludilo, kao i potraga (koja je možda i uzaludna) savršeno korespondiraju sa nestalnom figurom oca iz Kišove Porodične trilogije.

Posebno su mi bili zanimljivi delovi koji govore o ljudskoj potrebi za idealizacijom i idolopoklonstvom, a započinju još od divljenja Bogu, raznim kraljevima, carevima, vladarima svih vrsta i dovode nas do isto tako diskutabilne faze današnjice koju propagira takozvana New age filozofija, a to je divljenje samom sebi. Iz svoje egoistične potrebe za samoljubljem, čovek je spreman na sve, osim da čuje pravu istinu o sebi, nasedajući na sve servirane laži. A istina je jedna, da smo svi grešnici ogrezli u taštini. A insistiranje na slobodi nije ništa drugo nego insistiranje na samovolji u cilju opravdavanja svojih egoističnih postupaka, jer nad čovekom uvek caruje poriv da se bude poput nekog božanstva, sveznajući i svemoćan. A najzabrinjavajuća, i ne tako lepa za čuti, činjenica je da sva zla na svetu proističu iz zla u nama.

Biciklisti, prepuni besmisla u sebi, polaze u pohod kako bi se približili ikakavom smislu, čak i po cenu nerazumevanja.

„Prazan sam

Kao vasiona“ – Jozef Kovalski

FOTO: Petar G.

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa romanom Ivana Tokina, „Pas“.