Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Priručnik za inkvizitore, Antonio Lobo Antuneš

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman Antonia Lobo Antuneša, „Priručnik za inkvizitore.

„Iako mi je trebalo vremena da se utisci o ovom romanu slegnu, nije bilo sumnje da me je opčinio već svojim prvim stranicama. Retki su romani koji vas uzdrmaju do srži, protresu svojim britkim jezikom, oštroumnim zapažanjima, izbrušenim stilom i savršenim portretisanjem likova. „Priručnik za inkvizitore“ u sebi objedinjuje sve navedene stavke što ga svrstava, slobodno ću reći u deset, a možda bi realnije bilo reći, u pet najboljih knjiga koje sam ikada pročitala.

Ovo je priča o totalitarnom fašističkom režimu Portugala i jednom od Salazarovih ministara, političkom saradniku i prijatelju, Franšisku. Pripovedajući o političkim prilikama u Portugalu tokom četvorodecenijske diktatorske vladavine, Antuneš kroz perspektive mnogobrojnih likova, počevši od ministarskog sina, preko sluškinja, nastojnica, šofera, ljubavnica, pa i samog ministra ispreda polifonijski roman o stradanju i ništavnosti jednog režima, sunovratu države, porodice i pojedinca. Kroz dvadesetak pripovednih perspektiva, koje neretko bivaju narušene reminiscencijama sadašnjosti, protagonisti nam prenose svoja razmišljanja i tumačenja različitih političkih dešavanja i svojih sudbina u raljama fašizma i revolucije. Duboko unesrećene bespomoćne, marionetske figure, prečesto nesvesne svoje tragičnosti, prenose sećanja na minula vremena, slažući mozaički prikaz, kako svog intimnog života, tako i portret ministra Franšiska.

Nakon pretrpljenog moždanog udara, nekada moćni i osioni ministar, u jednom lisabonskom staračkom domu, presabira misli o svom životu, osvetljavajući početke, svoj rast i razvoj, a najvećim delom se osvrćući na svoj privatan život, ljubav i porodicu. O krahu autoritativne ličnosti, njegovoj nekad moćnoj, neustrašivoj figuri, najviše govore, kako njegove žrtve, tako i ljudi opijeni njegovom ličnošću. Ipak, najrealniji prikaz Franšiska zapravo je dat iz njegove vlastite perspektive u trenutku introspekcije kad on postaje svestan svoje propasti i sebe vidi kao  „olinjalo pseto prekriveno čirevima, odnosno, čoveka sa šeširom, cigarom i lastiš-tregerima, to jest pseto, to jest čovek, to jest pseto…“

Antuneš poput pravog psihijatra (što zapravo i jeste bilo njegovo zanimanje), poseduje istančanu veštinu da ispriča priču kroz vizure najrazličitijih likova, ne libeći se da se postavi na njihovo mesto, progovori njihovim jezikom i promisli njihovom glavom. I koliko god vam se zbog specifičnosti stila i pripovedanja priča, možda, činila konfuznom za praćenje, sama dinamika narativa će vas zasigurno vući daljem čitanju, pletući mrežu oko glavnog protagoniste.“

Foto: P. Grbić

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa Gvozdenom zavesom Vesne Goldsvorti.