Kultura

Milica Kralj: Borim se da pozorište za decu mora da bude u centru svakog grada (VIDEO)

Foto: Sanja Lisac

Foto: Sanja Lisac

Milica Kralj režirala je predstavu <a href="https://boom93.rs/info/kultura/dve-nagrade-za-daru-djokic/">„Rolerkoster“ Jelene Kajgo, koja je druge večeri Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“</a> izvedena na sceni Centra za kulturu. Za Boom 93 govorila je o temama koje predstava pokreće i o važnosti pozorišne umetnosti.

Među brojnim temama koje predstava pokreće je politička korektnost.

„Jedna od stvari koja me je privukla ovom tekstu jeste to što se poigrava sa političkom korektnošću, što nisam dosad imala prilike baš na ovaj način da pročitam u nekom dramskom delu”, rekla je rediteljka za Boom93.

U „Rolerkosteru” na komičan način prikazana je krajnost u koju politička korektnost može odvesti.

„Preterana politička korektnost prelazi u svoju suprotnost. Igranje sa političkom korektnošću može da odvede opet u nešto što u stvari ne želite da poručite publici”, navela je Milica Kralj.

U predstavi prikazan je i odnos roditelja i dece u savremenom svetu, u kome je vidljiva otuđenost kojoj je u velikoj meri doprineo razvoj tehnologije, ali i pritisci koji se deci nameću od ranog uzrasta.

„Postoje razne vrste pritisaka. Možda i savremeno doba donosi sve više i više pritisaka sa raznih strana, ne samo od strane roditelja, i to je nešto sa čime mlad čovek mora da se nosi. Ovde je interesantna jedna stvar koja zapravo nije u prvom planu, nego se podrazumeva, a a to je da su sva ta neka deca otišla iz naše zemlje. Znači, podrazumeva se da će neko kada odraste i dođe u određene godine prosto otići u neki drugi svet. Savremeni svet, kako se razvija tehnologija, koja bi trebalo da olakša čoveku život, u stvari sve više vrši pritisak na neku intimu čoveka, na pitanje ko je čovek, šta hoće, šta su ljudske vrednosti itd.”, navodi Kralj.

Milicu Kralj pitali smo šta misli da je razlog tome što se odlazak mladih danas podrazumeva.

„Ja možda nisam dobar sagovornik. Uvek se trudim da se borim da bude bolje, ali razumem i ljude koji su u prilici da odu zato što smo mi dugo vremena bili zatvoreni. Prosto nismo bili u mogućnosti da putujemo da upoznamo svet što zbog raznih sankcija, viza, što zbog materijalne situacije, tako da mlad čovek mora da ima mogućnost da upozna svet i da se onda vrati kući sa tim saznanjem koje je stekao u svetu i da onda i svoj lični svet i svoju domovinu čini boljim”, smatra Milica Kralj.

Milica Kralj osvrnuvši se na nedavna dešavanja sa Pozorištem „Boško Buha” i na važnost pozorišne umetnosti.

„Što se tiče Pozorišta „Boško Buha”, mi imamo malo pozorišta i mislim da je, između ostalog, patriotizam borba za kulturu, otvaranje novih i novih pozorišta, pre svega pozorišta za decu. Zato se ja borim da pozorište za decu mora da bude u centru jednog grada, u centru svakog grada i da bude u centru svake opštine, jer dete kod koga negujete te kulturne navike je građanin sveta, a ne samo te opštine u kojoj će prvi put videti svoju predstavu”, zaključila je Kralj.

Podsetimo, za glumicu večeri dvostruko je nagrađena Dara Džokić koja je u ovoj predstavi igrala ulogu Ljiljane.

Pogledajte ceo razgovor u VIDEU.