Kultura

Poetsko veče sa Matijom Bećkovićem

FOTO: Boom93/J.Milenković

FOTO: Boom93/J.Milenković

Sinoć je u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović” Požarevac otvorena izložba „Matija”, nakon čega je u Svečanom salonu gradskog zdanja usledilo književno veče sa Matijom Bećkovićem.

Izložba „Matija” posvećena je akademiku i književniku Matiji Bećkoviću. Kroz fotografije, dokumenta, Bećkovićeve pesme, prozne tekstove, rukopise, obraćanja, zapise i citate hronološki je predstavljen njegov život i stvaralaštvo. Ova izložba još uvek nastaje.

Autorka izložbe Dragana Tipsarević je diplomirani bibliotekar savetnik, a dugo godina bila je na čelu biblioteke Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

„Izložba je naslovljena samo imenom ’Matija ’, ali mi se čini da je samo to ime dovoljno, pa da se pouzdano zna da je posvećena Matiji Bećkoviću, jednom od naših najvećih pesnika. Inače, izložba je nastala uoči osamdesetog Bećkovićevog rođendana, kada je Društvo guslara ’Žiča ’ iz Kraljeva organizovala jedan veliki muzičko-scenski spektakl ’Gusle slave Matiju’, za koji je Bećković posle tog programa prokomentarisao: ’A ja plakah kao malo dete’”, rekla je o svojoj izložbi za Boom93.

Kada je nastala, izložba je imala 17 panoa, a sada je dostigla broj od 34 panoa, koliko je izloženo u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović” Požarevac.

FOTO: Boom93/J.Milenković

Autorka je izrazila sigurnost da „će se izložba i dalje uvećavati, jer se na radost srpske poezije, dešava prava eksplozija stvaralaštva Matije Bećkovića, koji se svake godine oglašavao novom knjigom.”

„Pratimo ono što predstavljaju njegovi iskazi koji se odnose na neka dešavanja u našem društvu, politici, kulturi, i, naravno, ono što je najvažnije – pesništvu”, kazala je Tipsarević.

Dragana Tipsarević istakla je da stvaranje izložbe posvećene velikom stvaraocu poput Bećkovića predstavlja retku privilegiju, što za sobom nosi i veliku obavezu i odgovornost.

FOTO: Boom93/J.Milenković

„To je za mene retka privilegija, ali, naravno, i obaveza da jedno ogromno delo postavite na 34 panoa i da ono što ste izdvojili predstavlja esenciju Bećkovićevog stvaralaštva, koje je stilski veoma raznoliko – od dijalektoloških poema do najmodernijih oblika pesničkog stvaralaštva u kome su, na primer, nastale najnovije njegove knjige; od “Ćeraćemo se još, pa do “Kad budem mlađi”. Dakle, veoma je širok dijapazon u pesničkom izrazu, stilskim sredstvima i tematici”, navela je autorka izložbe.

Pored autorke koja je govorila o svojoj izložbi, na otvaranju je učestvovao i narodni guslar Radovan Peković, interpretirajući stihove Matije Bećkovića.

Pred publikom koja je ispunila Svečani salon gradskog zdanja Bećković je recitovao svoje pesme koje su obuhvatile ključne motive njegovog stvaralaštva – Kosovo, srpsku istoriju i ljubav prema Veri Pavladoljskoj. Bećković je pokazao veštu igru reči, karakterističnu za njegovo pesništvo, a publika je imala priliku da se uveri koliko je veliko njegovo pesničko i besedničko umeće. Na poetskoj večeri bilo je i šaljivog, ali i kritičkog tona, a posebno emotivni bili su stihovi posvećeni Veri Pavladoljskoj – „Kad dođeš u bilo koji grad” i „Parusija za Veru Pavladoljsku”.

Izložba će biti otvorena do 2. aprila 2023. godine.

Ovom književnom večeri Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović” Požarevac obeležila je Svetski dan poezije, koji se proslavlja 21. marta.