Kultura

Oduševljenje Ocem Pozorišta Milivoje Živanović

Foto: plakat

Foto: plakat

Bravuroznom igrom svetlosti, senki i zvučnih efekata, nenadmašnom glumom i, nadasve, inteligentnim raslojavanjem najdubljih ponora ljudske podsvesti, ansambl Pozorišta &#8222;Milivoje Živanović&#8220; iz Požarevca ostavio je brojne posetioce Kruševačkog teatra gotovo &#8222;paralisanim&#8220;, otkrivši im najtananije misterije psihoza i tradicionalnih, ali i savremenih društvenih fenomena, sažetih u remek-delo Augusta Strindberga &#8211; predstavi &#8222;Otac&#8220; u režiji Dragane Dande Stojanović, <a href="http://www.seecult.org/vest/odusevljenje-ocem-pozorista-milivoje-zivanovic" target="_blank" rel="noopener">piše portal See cult.</a>

Zaintrigirana i iznenađena publika radoznalo je ispratila katarzične metamorfoze likova koji su vanserijskim stilom glume pomerili standarde predvidivog na nivo neočekivanog i nedokučivog, držeći samu igru okretnom, dinamičnom i napetom do krajnjih granica podnošljive neizvesnosti, odnosno do samog kraja delikatno, filmski, genijalno režiranog, uporedivog jedino sa nekim Bergmanom ili Hičkokom, što su poznavaoci sedme umetnosti umeli da prepoznaju gledajući „Oca“, te rediteljku i glumce nagradili višeminutnim aplauzom.

Predstava “Otac” premijerno je izvedena 20. juna 2022. godine u Centru za kulturu Požarevac, u okviru kojeg deluje Pozorište “Milivoje Živanović”.

Naslovnu ulogu igra Zoran Matijević, a u glumačkom ansamblu su i Nataša Ilić, Dragan Nikolić, Gordana Mitić, Dragana Stojanović, Ena Bajić i Zoran Stamenković. Scenografiju i grafički dizajn potpisuje Ena Bajić, majstor svetla je Nikola Branković, a tona Dragan Smiljković.

Laura (Nataša Ilić) zlim lukavstvom potčinjava supruga, penzionisanog kapetana i naučnika i lomi njegov zdrav um kroz priču da je otac kćeri iz njihovog braka zapravo drugi čovek. Stamen i otresit, kapetan iz ljubavi koju gaji ka supruzi i kćeri najpre pokušava da sve dovede na mesto, ali odlučnost i pohlepa lepše polovine nemaju granicu. Ne bez razloga, za podstanara dovodi doktorku Estermark (Danda Stojanović) nakon čega nju, kao i čitavo bliže okruženje, uvodi u zabludu da je suprug bolestan, nasilan, sklon ubistvu i samoubistvu… No, kada se uoči činjenica da su surovi Laurini postupci zapravo strašna manipulacija sa ciljem da se dođe do nasledstva, biva kasno: otac gubi razum, završava u ludačkoj košulji i skončava život.