Kultura

Predstavljen „Dnevnik jedne ključaonice“ u biblioteci

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Promocija knjige ,,Dnevnik jedne ključaonice“, rada i stvaralaštva Mine Aleksić održana je u organizaciji Odeljenja za mlade Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac, 4. novembra 2022. godine.

Publika je od autorke saznala koja je razlika između pisanja za decu i pisanja za starije tinejdžere, koliko ima autobiografskih elemenata u knjizi i gde se krije odgovor za ključaonicu u samom naslovu. ,,Predstave za decu koje pišem su bajkovite, nežne i bezbrižne, a ,,Dnevnik“ je surova realnost“, kaže Mina. Svaki pisac unosi dosta ličnog u delo koje piše, pa je i ovaj ,,Dnevnik“ inspirisan mladalačkim životom autorke i njenih drugarica.

Anja Stefanović, glavna junakinja ima fizičke komplekse koji su svojstveni većini devojaka, a modni magazini i portali dosta utiču na njihovo kreiranje. Kroz humor u ovoj priči, provlače se i ozbiljni problemi današnjeg društva. Koliku cenu imaju momci sa Dorćola i Vračara govore junakinje Dnevnika, a kakva avantura je vezana za Berlin, otkriva nam autorka iz svog života.

Prisutni su imali priliku da čuju i da je ova mlada autorka završila očev roman ,,Preko trnja“ koji kroz fikciju govori o počecima i trajanju grupe ,,Riblja čorba“. Naime, Mina je ćerka preminlog basiste „Riblje čorbe“, Miše Aleksića.

Pored različitih poslova koje obavlja i čiji je zajednički imenitelj – kreativnost, bavi se i promovisanjem i realizacijom putovanja za mlade u jednoj turističkoj agenciji.

Mina je najavila nastavak ,,Dnevnika“ u kome će se biti zabeležene nove avanture, ali ovog puta sa pozicije mlade žene.