Kultura

U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba „Farmacija Braničevskog okruga”

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba „Farmacija Braničevskog okruga”.

Izložba će trajati do 29. septembra.

„Današnji dan, 25. septembar, obeležava se kao svetski dan farmaceuta, a državna Apotekarska ustanova Požarevac kreirala je izložbu u okviru manifestacije Prvi sajam farmacije, kojom će iskazati tri segmenta kojima se diči – tradiciju, ljudsku dobrotu i tananost profesije”, rekla je na otvaranju izložbe Tatjana Činč, direktorka Apotekarske ustanove Požarevac.

Foto: J.Milenković/Boom93

Izloženi su antikviteti koji svedoče o razvoju farmacije na ovim prostorima, plakati koji opisuju taj razvoj i umetnička dela iz fonda Apotekarske ustanove Požarevac, koja su uglavnom poklon saradnika ove ustanove.

Tokom trajanja izložbe učenici Medicinske škole Požarevac, koji pohađaju smer farmaceutski tehničar, kroz interaktivnu radionicu prikazaće znaje u izradi čajnih mešavina.

„Interaktivna radionica izrade čajnih mešavina otkriva najlepšu nit farmaceutske profesije, koja rezultira oplemenjivanjem tela i brigom o sebi i bližnjima”, navela je Činč.

Foto: J.Milenković/Boom93

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, navela je kako je potreba modernih strujanja da se bude aktivan deo zajednice.

„Predstavljajući se na ovakav način široj publici, Apotekarska ustanova Požarevac pokazala je volju da doprinese kulturnoj sredini kojoj pripada”, rekla je Radosavljević.

Ona je navela da umetnički deo izložbe pruža uvid u određene estetske, kulturološke, kao i umetničke postulate savremenog trenutka.

Foto: J.Milenković/Boom93

O stručnom delu izložbe govorila je Jelena Trifunović iz Apotekarske ustanove Požarevac.

„Mi smo ovom izložbom koju smo organizovali želeli da približimo svoje zanimanje i farmaciju kao nauku narodu Braničevskog okruga. Potrudili smo se da na posterima koje smo osmislili predstavimo razvoj farmaceutske struke Braničevskog okruga od Viminacijuma preko srednjeg veka do današnjeg dana. Prezentovali smo svoje starine koje brižljivo čuvamo širom Braničevskog okruga”, navela je Trifunović.

Zamenik gradonačelnika Predrag Mijatović proglasio je izložbu otvorenom.

Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J.Milenković/Boom93