Politika

Aleksić: Kandidati za predsednika i gradonačelnika u drugoj polovini januara

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je u Novom danu da će odluka o kandidatima opozicione koalicije za predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda biti doneta i saopštena javnosti u drugoj polovini januara, a da će se nakon toga krenutu u predizbornu kampanju. On je otkrio da se trenutno radi na o obuci kontrolora glasačkih kutija na predstojećim izborima. “To nam je sada najvažniji zadatak sa ciljem da do kraja januara to završimo, da budemo potpuno spremni da čuvamo kutije u celoj Srbiji”, istakao je Aleksić.

Podsetimo, Vuk Jeremić je ponovo izabran na čelu Narodne stranke. Tako su odlučili njeni članovi na Izbornoj skupštini održanoj u nedelju. Usvojene su i dve deklaracije: prva o revanšizmu, a druga o potpunoj zabrani eksploatacije litijuma na teritoriji Srbije.

„Nije bilo nikakve dileme oko toga da li će Vuk Jeremić ostati na čelu stranke. Dobio je podršku svih delegata, a bilo ih je 1200, iz 124 odbora Narodne stranke širom Srbije. On je dobio podršku da nastavi da vodi stranku. Mi smo organizacija koja relativno malo postoji, prošli smo kroz dosta kriznih perioda, velike napade smo izdržali, i verujem da sada kreće jedna nova etapa u razvoju“, kaže Aleksić.

Objašnjava da Borivoje Borović nije izašao iz partije, dok za Vučinića kaže da jeste izašao, napominje da je on konkurisao za mesto sudije, ali da nije prošao na tom konkursu. Za Ponoša takođe navodi da je član Narodne stranke, ali da više nije funkcioner.

Govoreći o Ikodinoviću, rekao je da on nije ni bio član stranke.

“Naš drug Dača nikada nije ni bio član stranke, ona nam je pomagao u Odboru za sport”, istakao je Aleksić.

Komentarišući referendum o ustavnim promenama, Aleksić je rekao da je Narodna stranka protiv ustavnih promena, kao i da je to usvojeno jednoglasno. Takođe, odlučeno je da ova stranka neće učestvovati u kampanji, kao i da će se ostaviti građanima Srbije da odluče da li će učestvovati na referendumu.

“Neka građani sami odluče ko će glasati, a ko ne”, istakao je potpredsednik Narodne stranke.

Ponovio je da je referendum o Ustavu “igrica” Aleksandra Vučića i napomenuo da će se u Srbiji desiti pozitivne promene tek nakon smene sadašnjeg predsednika.

“Kada prihvatite da igrate u njegovoj igri i date mu legitimitet, on je ispunio svoj cilj”, smatra gost N1. Prema njegovom mišljenju, odluku o održavanju referenduma je donela “nelegitimna Skupština Srbije”.

Odgovarajući na pitanje o dekleraciji o revanšizmu, on je rekao: “Mi smo u moru izraza tražili onaj koji bi mogao da obuhvati sve to što bi trebalo da se dogodi u Srbiji kako bi se konačno došlo do pravde, došli do reči revanšizam, koja ne podrazumeva da će bilo ko od nas privatno da nekog juri ili da se sveti. MIsli se na državni revanšizam u smislu sprovođenja zakona bez izuzetaka”. Precizirao je da se “samo radi o igri reči”, ne o bukvalnom revanšizmu na koji se pozivaju funkcioneri vlasti.

Objasnio je da se radi o usvajanju seta zakona koji će omogućiti da “svi oni koji su se u obavljanju svoje funkcije ogrešili o državu, snositi odgovornost”.

“To podrazumeva da nijedan politički funkcioner koji je obavljao političku funkciju, ne može da prođe bez odgovornosti, ukoliko je naneo štetu državi Srbiji… Suština je da konačno dođemo do pravde i odgovornosti u Srbiji”, naglasio je Aleksić.

Govoreći o izborima, rekao je da se Narodna stranka intenzivno pripema za njih. Kaže da se njegova stranka, zajedno sa koalicionim partnerima dogovara o obuci kontrolora širom Srbije.

“To nam je sada najvažniji zadatak sa ciljem da do kraja januara to završimo, da budemo potpuno spremni da čuvamo kutije u celoj Srbiji”, rekao je Aleksić.

Kaže da su lokalni izbori pokazali “mašineriju SNS” i da predstavnici vladajuće stranke “bukvalno kradu”.

“Deo njihove izborne strategije je krađa, i oni imaju obučene ljudi koji su već 10 godina čuvari na istim mestima… Bićemo spremni i da fizički branimo, zato što su oni sada uveli novu izbornu metodologiju, a to je da u izbornom procesu ne učestvuju batinaši, nego policajci. Mi smo u Negotinu imali slučaj da je policija direktno učestvovala u izbornom procesu, tako što je iz Opštinske izborne komisije izvukla naše članove i tako što su priveli tog dana neke naše čuvare kutija. U tim situacijama morate biti spremni da fizički branite te ljude, i da se suprotstavite zloupotrebi institucija kojoj pribegava režim”, kaže on.

Ne isključuje organizovanje protesta ukoliko dođe do velikih neregularnosti na izborima 3. aprila.