Politika

Pet ključnih pitanja o novoj vladi i zašto još nemaju odgovor

Boom93

Boom93

Kada je pre mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa imenom novog-starog mandatara očekivalo se da bi Srbija konačno mogla dobiti vladu nakon što su parlamentarni izbori održani u aprilu. Ipak, osim Ane Brnabić kao premijera i nekoliko najviših pozicija, i dalje nema naznaka o tome ko će sve ubuduće sedeti u Nemanjinoj 11. Kako sada stoje stvari, po dužini trajanja procesa konstituisanja ova vlada bi mogala biti rekordno čekana.

Do isteka zakonskog roka za njeno formiranje ostalo je nešto više od mesec dana, a stručnjaci predviđaju da bi to moglo da se desi u prvoj polovini oktobra. I sama Brnabić je rekla da se nada da će prva polovina oktobra biti termin kada ćemo dobiti Vladu, ali je dodala da „nikad ne znate šta će vam doći od obaveza“.

Ukoliko se ove prognoze obistine vlada Ane Brnabić oborila bi sve rekorde kada je u pitanju dužina trajanja formiranja.

Ključno pitanje – kad?

Najduže čekana vlada do sada je bila druga vlada Mirka Marjanovića 1998. godine, koja je formirana 184 dana nakon izbora. Ni trenutno aktuelna vlada Ane Brnabić nije formirana u kratkom roku, pa se na imena ministara čekalo 129 dana od održavanja izbora. Više od 100 dana čekalo se i na formiranje vlade Vojislava Koštunice 2007. godine, za šta je trebalo 114 dana, i Vučićeve vlade 2016. godine, koju je čekana 109 dana. Aktulena vlada već sada se čeka više od 180 dana.

Bojan Klačar iz Cesida za Euronews Srbija kaže da se čini kao da formiranje vlade nije prioritet i da nije na vrhu agende vladajuće koalicije.

„Čini se da je njima u ovom momentu njima važnije pitanje Kosova koje je tokom septembra imalo jednu ubrzanu dinamiku. Čini se da su svi ključni kapaciteti bili angažovani oko tih pitanja. To jeste malo čudno imajući u vidu zakonske rokove i zbog toga što nije nemoguće radite dve stvari paralelno“, navodi on, dodajući da je drugi razlog verovatno taj što postoje određena nerešena kadrovska pitanja.

Prema njegovim rečima iako tehnička vlada može obavljati sve one najurgentnije poslove, to što već šest meseci nemamo novu vladu podiže nepoverenje ljudi u političke institucije.

„Vladajuća koalicija, kako mi se čini institucije stavlja u drugi plan, i to je loša poruka. Zaista bi bilo dobro da se vlada formira pre nego krene grejna sezona i zima, pre kulminacije problema koji se dešavaju na relaciji EU-Rusija-Amerika-Srbija. Čini mi se da bi bilo dobro da se tim problemima bavi nova vlada, neki drugi resori i neki novi ljudi“, kaže Klačar.

Ko će napustiti Nemanjinu 11?

I dok stručnjaci odbijaju da licitiraju sa imenima, u javnosti ne manjka spekulacija o ministrima za koje se pretpostavlja da neće sedeti u novoj vladi. Među funkcijama kojima je do sada pripisivano više imena, nalazi se i ministarstvo zdravlja koje godinama vodi Zlatibor Lončar. Tu se pominju Danica Grujičić, prva na listi SNS-a, pa i Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Među onima koji bi mogli da zatvore vrata u Nemanjinoj 11 pominju se i dugogodišnji ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministaka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, kao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je krajem avgusta i sam izrazio želju da ne bude u novoj vladi.

Mesta u novoj vladi moglo bi, prema tumačenjima, da ne bude ni za ministarku privrede Anđelku Atanacković, ali i ministra saobraćaja Tomislava Momirovića. Međutim, zvaničnih potvrda o tome nema i njihove uloge bi mogle biti konačno poznate tek kad premijerka bude saopštila spisak budućih članova njenog kabineta.

Više informacija možete pročitati OVDE.