Film

Film „Barbi“ zaradio zapanjujućih 1,03 milijarde dolara

Foto: YouTube printsceen/Warner Bros. Pictures

Foto: YouTube printsceen/Warner Bros. Pictures

Nepune tri sedmice od početka prikazivanja, blokbaster scenaristkinje i rediteljke Grete Gervig „Barbi” zaradio je na svetskom tržištu zapanjujućih 1,03 milijarde dolara, saopštila je producentska kuća „Varner Bros”.

Na taj način Gervig je ušla u anale kao prva rediteljka filma koji je zaradio milijardu dolara, preneo je CNN.

„U ovoj igri sam već 30 godina i fenomen Barbi je podjednako bez presedana koliko i nepredvidiv”, rekao je medijski analitičar u „Komskoru” Pol Dergarabedijan.

On je naveo da je samo oko 50 filmova u istoriji dostiglo granicu od milijardu dolara i dodao da je marketinška kampanja filma bila prvi nagoveštaj da će „Barbi” biti uspešna na blagajnama.

„Marketinška kampanja za ‘Barbi’ pokrenula je lanac događaja koji su doveli do toga da je reč ‘Barbenhajmer’ dodata popularnom leksikonu, zahvaljujući zajedničkom datumu izlaska ta dva filma. Tada smo svi znali da se sprema nešto veoma posebno i da će biti mnogo veći rezultat od očekivanog, ne samo za prvi vikend, već i za njegovo globalno prikazivanje”, rekao je Dergarabedijan.

Globalni uspeh filma „Barbi” podstaknut je odličnom prodajom na blagajnama na nekim od najvećih svetskih filmskih tržišta, uključujući Veliku Britaniju, Meksiko i Australiju. Film je bio na prvom mestu na tim tržištima svakog vikenda otkako je počeo da se prikazuje.

Velikom uspehu doprinela je i činjenica da je film veoma dobro prošao u Kini, drugom najvećem tržištu na svetu, uprkos tome što ono postaje sve izolovanije u poslednjih nekoliko godina.