Film

Mišel Jeo i Ostin Batler odneli glavne nagrade na dodeli Zlatnih globusa

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Mlada „Elvisova“ zvezda Ostin Batler i glumica Mišel Jeo odneli su glavne filmske nagrade na svečanoj dodeli Zlatnih globusa u utorak, a Holivud je ponovno prihvatio dodelu koju je s televizije izbacio skandal.

Batler (31) proglašen je najboljim glumcem u filmskoj drami za ulogu u kojoj je otelotvorio legendu rokenrola Elvisa Prislija i delovao je preplavljen emocijama što je tu čast prihvatio pred mnogim vrhunskim imenima šoubiznisa.

„U ovoj sam prostoriji sa svim svojim herojima. Ne mogu da verujem da sam ovdje“, rekao je Batler, posebno istakavši Breda Pita i Kventina tarantina.

Mišel Jeo, nagrađena za glavnu ulogu u akcionom filmu „Everything Everywhere All At Once“ u kojem skače u druge dimenzije, izašla je na pozornicu nakon što je prozvano njeno ime i rekla da će „zastati i osetiti ovaj trenutak“.

„Holivud je bio ostvarenje sna dok nisam došla ovde“, dodala je malezijska glumica kineskog porekla, napomenuvši kako su je na početku karijere nazivali „manjinom“ i pitali zna li da govori engleski.

Četrdeset godina kasnije, „bilo je neverovatno putovanje i neverovatna borba biti ovde danas, ali mislim da se isplatilo“, rekla je Jeo.

Kolin Farel osvojio je ulogu glavnog glumca u kategoriji filmskog mjuzikla ili komedije za lik Padraika Suileabaina, čoveka koji pokušava da popravi pokvareno prijateljstvo, u mračnoj irskoj komediji „The Banshees of Inisherin“.

Farel je zahvalio svojim kolegama iz filma, uključujući i „magaricu Dženi“.

Među ostalim nagrađenima bila je i glumica Anđela Baset, koja je osvojila nagradu za sporednu žensku ulogu za ulogu kraljice Ramonde u filmu „Black Panther: Wakanda Forever“, nastavku koji je napisan nakon smrti zvezde Čedvika Bozmana.

„Pokazali smo svetu kako crnačko jedinstvo, vođstvo i ljubav izgledaju izvan, iza i ispred kamere“, rekla je Baset dok je držala svoj trofej.

Ki Huj Kvan proglašen je najboljim sporednim glumcem u dramskom filmu za svoju ulogu Vejmonda Vanga u filmu „Everything Everywhere All at Once“.

„Fabelmans“ i „Banshees“ osvojili glavne filmske nagrade

„The Fabelmans“, priča o odrastanju temeljena na tinejdžerskim godinama Stivena Spilberga, proglašena je najboljom filmskom dramom. Podsetimo, kritika ovog filma je izašla na portalu Boom93 krajem decembra prošle godine.

„Banshees of Inisherin“, priča o zavađenim prijateljima na irskom ostrvu, osvojila je nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju.

Nagrade će verovatno oba filma pogurati u vis na putu do dodele Oskara u martu.

Slavne osobe i televizijska kuća NBC odustali su od dodele Globusa 2022. zbog etičkih propusta Udruženja stranih novinara Holivuda (HFPA), grupe koja dodeljuje nagrade.

Veće, raznolikije članstvo i druge promene HFPA uverile su mnoge od najvećih filmskih i TV zvezda da podrže ovogodišnju ceremoniju, koja daje publicitet pobednicima i nominovanima i često povećava njihove šanse za najprestižniju holivudsku nagradu – Oskara.

Ceremonija se uglavnom odvijala kao i prošlih godina, osim oštrog monologa komičara i voditelja Džeroda Karmajkla koji je otvorio emisiju šaleći se: „Ovde sam jer sam crnac“.

„Jednog dana kuvate čaj od mente kod kuće. Sledećeg ste dana pozvani da budete crno lice borbene belačke organizacije“, rekao je na ceremoniji koja se uživo prenosila na NBC-u.