Podkast

Supermarket kulture – Emisija 10

U “Supermarketu kulture” možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. “Supermarket kulture” uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem, desetom, jubilarnom izdanje emisije Supermarket kulture, koje će biti emitovano u nedelju, 28. novembra u  9 sati, čućete mnoštvo sagovornika i gostiju emisije, veliki broj eminentnih umetnika sa naše pozorišne i filmske scene.

Na datum smrti velikog našeg sugrađanina, glumca Milivoja Živanovića, 15. novembra u Požarevcu je u organizaciji Centra za kulturu promovisana monografija ‘’Sazvežđe Milivoja Živanovića’’, koju je priredio teatrolog Milivoje Mlađenović, a uredio Bojan Gačević. Ovo luksuzno i reprezentativno izdanje govori o 25 godina trajanja festivala Glumačke svečanosti ‘’Milivoje Živanović’’, koji se ove godine zbog pandemije održava u revijalnom obliku. Osim Milivoja Mlađenovića, gosti na promociji su bili i eminentni glumci, laureati nagrade ovog festivala, Voja Brajović, Dragan Mićanović i Saša Torlaković. Sve njih moći ćete da čujete u našoj emisiji.

Uskoro, tačnije 7. decembra, u bioskopima startuje novi film Dušana Kovačevića ‘’Nije loše biti čovek’’. U četvrtak, 25. novembra, u Kombank Dvorani u Beogradu, priređena je novinarska projekcija, a zatim održana i press konferencija sa ekipom filma. U najnovijem Supermarketu kulture čućete autora Dušana Kovačevića, glumce Vojina Ćetkovića, Branku Katić i Andriju Miloševića, kao i džez pevačicu Lenu Kovačević, koja u filmu peva nekoliko numera, ali se prvi put pojavljuje i sa glumačkim zadatkom.

Domaći akcioni hit, ‘’Južni vetar 2: Ubrzanje’’, ruši rekorde gledanosti, a do sada ga je pogledalo oko pola miliona gledalaca. Deo ekipe ovog popularnog filma i franšize je pre dve nedelje boravio u Požarevcu, a mi smo iskoristili priliku da napravimo intervju sa rediteljem Milošem Avramovićem.

Supermarket kulture možete pratiti i kao podkast, na sajtu Boom 93.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).