Podkast

Supermarket kulture – Emisija 12

U “Supermarketu kulture” možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. “Supermarket kulture” uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem, 12. izdanju emisije Supermarket kulture, donosimo priče i razgovore vezane za novogodišnje koncerte i programe u gradu Požarevcu.

Čućete intervju sa Teodorom Dimitrijević, rukovodiocem orkestra ‘’Gvardija’’, koji priređuje dva novogodišnja koncerta za decu.

Mešoviti hor CZK Požarevac održao je koncert u utorak 21. decembra, a mi smo tom prilikom razgovarali sa dirigentom Ljiljanom Rakić.

Vesti iz kulture vam donose informacije o aktuelnostima iz sveta likovne umetnosti, pozorišta, folklora, filma…

Književni prikaz u fokusu ima knjigu memoarske proze ‘’Abecedar’’ Česlava Miloša, velikog poljskog pesnika i esejiste, dobitnika Nobelove nagrade. Izdavač ‘’Abecedara’’ je Laguna.

Filmska recenzija tiče se dometa najnovijeg ostvarenja sjajnog američkog reditelja Pola Tomasa Andersona ‘’Pica od sladića’’ (Licorice Pizza), koje će najverovatnije biti jedan od favorita u trci za Zlatni globus i Oskara.

Supermarket kulture možete u formatu podkasta slušati na sajtu Boom 93.

Ekipa emisije želi vam sve najlepše u Novoj 2022. godini.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).