Društvo

Rajičić: Rešen problem zagađenja reke Pek

Foto/T.S. reka Pek Kučevo

Foto/T.S. reka Pek Kučevo

Opština Kučevo poslednjih godina dosta pažnje posvećuje zaštiti životne sredine, a kao dobar primer iz ove opštine navode da je rešeno pitanje zagađenja reke Pek koje je bilo aktuelno u prethodnom periodu.

Podsetimo, povodom problema sa kojima su se građani Kučeva susreli u martu 2021. godine vezanim za zagađenje reke Pek, tada je održan sastanak predstavnika lokalnih samouprava kroz koji protiče reka Pek, a na inicijativu predsednika opštine Kučevo dr Ivana Rajičića. Sastanku su prisutvovali: predsednik opštine Kučevo, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, koordinator za projekte opštine Golubac, šef odeljenja za urbanizam iz opštine Majdanpek kao članovi opštinskog veća opštine zaduženi za zaštitu životne sredine.

Opština Kučevo je pokrenula inicijativu sa predstvanicima svih opština kroz koju reka Pek protiče  da usvoji jednu platformu sa kojom će delovati dalje prema ministarstvu i prema privatnoj kompaniji kako bismo zajedno svi otklonili probleme sa rekom Pek. Moram da naglasim da je ovaj problem  višedecenijski, da je došao u nasleđe ali isto tako mi imamo veliku želju da konačno svi zajedno uspemo da  prevaziđemo ovaj veliki problem”, istakao je tada predsednik ove Opštine.

Zavod za javno zdravlje Požarevac dostavio je analize vode koje je zatražio radni tim Kučeva, Velikog Gradišta, Golupca i Majdanpeka.

Voda je uzorkovana u Kučevu 10. marta sa pozicije „Markove krčme“. Tada se u analizama pokazalo prisustvo teških metala.

U razgovoru za Boom93 Ivan Rajičić predsednik opštine Kučevo, kaže da je sada, u 2022. godini problem sa zagađenjem reke Pek rešen.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

“U prethodnoj godini imali smo oprečna mišljenja sa kompanijom Ziđin koja posluje na teritoriji druge opštine, ali imali smo pomoć i Republike i nadležnih ministarstva i zajedno smo rešili problem i to je definitivno rešeno, oni su zatvorili taj sistem otpadnih voda i to se više ne uliva u reku Pek, obnovio se i riblji fond i biljni i životinjski svet, pecaroši su na reci. Radimo redovne anlize gde pokazuju da nema više elemenata zagađenja , jako sam ponosan na to i zaista mi je puno srce što smo to uspeli“, naveo je Rajičić.

Kako dodaje, nakon što je ova priča zatvorena, sada su bazirani na to šta još može da se uradi da se nove otpadne vode ne izlivaju u reku Pek. Trenutno rade na projektu kanalizacione infrastrukture u okviru projekta Čista Srbija koji je finansirano od strane Ministarstva građevine i infrastrukture.

Trenutno se u opštini Кučevo radi na postavljanju kanalizacionih cevi. U planu je da bude urađeno 17 kilometara, dok je do sada urađeno 6,5.

„Imamo u Кučevu 17 kilometara i u selu Rabrovo 8 kilometara uz dva prečistača otpadnih voda, jedan u Кučevu i jedan u Rabrovu. Sva ta kanalizacija će ići u prečistač, pa onda će ta otpadna voda tako prečišćena ići u reku Pek i na taj način dodatno ćemo smanjiti nivo zagađenja reke Pek. Verujem da će tada pri ulivanju u Dunav biti zaista, kao što smo i navikli da je zovemo zlatonosna reka Pek“.

Radi se na uvođenju svih mesnih zajednica u sistem odvoženja smeća

Još jedan od projekata kojim se teži da se smanji broj divljih deponija je uvođenje svih mesnih zajednica u sistem odvoženja smeća. Uz pomoć ministarstva za zaštitu životne sredine i iz sopstvenih sredstava, opština kupuje kante i kontejnere i daje ih građanima, kako bi i na ovaj način smanjila broj divljih deponija.

„Od 1. novembra smo uveli selo Voluja i idemo dalje, imamo studije za selo Duboka. Ove godine omogućili smo našim građanima da selektuju otpad. Učimo da odvajamo, imamo žute kontejnere u koji se odlaže pet i alu i imamo crvene u koje se odlaže staklo. U okviru našeg komunalnog preduzeća imamo mini reciklažni centar koji sve to selektuje i dalje prodaje. Na taj način komunalno preduzeće zarađuje, ali i smanjuje količinu smeća koja se odnosi na deponiju, znači sveopšta korist i učimo ljude da treba da selektuju otpad“.

U projekte uključeni i najmlađi Kučevljani

Udruženjem „Zelena oaza“, pokrenulo je projekt u predškolskoj ustanovi i osnovnim školama, gde  deca odlažu vlažni otpad.

„Od ostatka hrane koju koriste u ovim ustanovama, prave đubrivo koje kasnije koriste u svojim plastenicima koje imaju i gde gaje zelenu salatu, paradajz i jedu organsku i čistu hranu. Želimo da postignemo da od malih nogu deca uče, jer samo će oni biti u prilici da promene svet, jer svesni smo svi da nismo toliko pažnje polagali kao sada u poslednje vreme. Ovo je jako važna tema, imamo mogućnost da naučimo da odlažemo i da zaista smanjimo zagađenje, ali onako iskreno, ne samo dekorativno da se zabeleži da smo za zaštitu životne sredine. Važno je krenuti od najmlađih i iz tih obrazovanih ustanova, gde će to deci i ljudima postati rutina i da će to raditi kod kuće“.

Počeli su sa školom i vrtićem, a u planu je da kasnije ispred nekih većih zgrada budu postavljeni kontejneri za ovakav vlažan otpad, a kasnije i u domaćinstva ali ovo je prema rečima predsednika opštine dug proces, koji se ne može završiti za godinu dana.

„Borimo se, ne možemo da odustanemo, moramo da promenimo sliku nas, kao opštine. Među dugoročnim planovima je i da našu gradsku deponiju saniramo, rekultivišemo i zatvorimo, tako da će u perspektivi svo smeće za opštine Кučevo odlaziti u reciklažne centre, kako bi zaista ostavili kasnijim generacijama čistu opštinu, ali i čisto dvorište“, zaključio je Rajičić.

Projekat “Braničevo reporter – Kučevo”, a čiji je deo i ovaj tekst, podržava Opštinsko veće opštine Kučevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.