93 sekunde

Učenici OŠ „Sveti Sava“ obišli 13 država, naredne godine duplo više (VIDEO)

FOTO:Boom93/M.Veljković

FOTO:Boom93/M.Veljković

Osnovna škola „Sveti Sava“ zahvaljujući projektima u koje je uključena i nedavnoj akreditaciji koju je dobila od Erasmus+ programa omogućila je da učenici i nastavnici do sada obiđu više od 13 zemalja Evrope. Prema najavama koordinatora projekta, naredne školske godine ih očekuje duplo više putovanja i upoznavanja sa drugim kulturama, zemljama i novim drugarima.

Elena, Vuk i Anita tokom prethodne školske godine obišli su Francusku, Portugal i Tursku, upoznali nove drugove, kulture, ali i stigli na mesta koja sigurno ne bi mogli da posete prilikom turističkih putovanja.

Kako kažu, sa putovanja su doneli lepe utiske, ali i nova znanja i veštine sa ove tri destinacije.

Pariz kao jedna od destinacija je oduševio Elenu Ilić kojoj je to i bila najveća želja, da vidi Ajfelov toranj.

„Grad je jako čist, ne možete videti papirić kao ovde kod nas, ljudi su jako dobri i ljubazni, žele da pomognu. Ajfelov toranj je nešto najveće što sam u životu videla, reči su suvišne. Naravno stvoreno je i prijateljstvo, zato smo i otišli da jedni o drugima saznamo što više“, navodi Elena Ilić učenica ove škole.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Kako dodaje oduševljena je školom koju su posetili, kao i opremom koja postoji u svakom kabinetu škole.

„Oprema za likovno me je oduševila, imaju sve moguće četkice, od namanje do najveće, tempere, akrilne boje. U kabinetu za muzičko imaju bubnjeve, mikrofone, klavijature, gitare što meni ide u prilog jer ja muziku volim najviše na svetu“, zaključuje ona.

Vuk Milivojević koji je putovao u Portugal navodi da su pored aktivnosti koje su imali išli i na izlete, a najveći utisak je ostavili su obilazak pećina u blizini mesta Lagoš i organizacija slobodnog vremena za učenike.

„Tokom putovanja obišli smo plaže, a bili smo i gosti kod učenika i njihovih porodica na večeri. Probao sam patku sa pirinčem, imaju razne slatkiše, a jedan od najpopularnijih kolača je bakalo kog ima u svakoj radnji u Lisabonu. Zanimljivo je da u školi imaju sobu za učenike u kojoj možete da igrate različite igre, karte, stoni tenis i stoni fudbal”.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Vuk je nakon povratka nastavnicima dao predlog da se i u njihovoj školi organizuje ovakav kutak za učenike.

Učenici škole su do sada tri puta obišli Tursku, a među onima koji su putovali je i Anita Jablanović koja je obišla grad Anamur.

Ona je upoznala nove drugare sa kojima je i dalje u kontaktu, unapredila je i svoj engleski jezik, ali i naučila da kora od banana ne mora uvek da ide u smeće.

“Naš projekat se bavi ekologijom, naučili smo kako se sadi drveće, da pravimo razne stvari od kore banana, jer je to mesto poznato po bananama”, navodi ona.

FOTO:Boom93/M.Veljković

U poslednjih godinu dana učenici i nastavnici su obišli 13 zemalja, a u nekima su bili po dva ili tri puta.

Preko 50 učenika je bilo na putovanjima, sva putovanja su edukativnog tipa, nisu samo turistički obilasci već edukacija i obilazak partnerskih škola, kroz učešće u projektima koji su od kulturoloških, preko zaštite životne sredine i ekologije do projekta putem kog deca kasnije mogu da nastave rad na youtube platformi.

„U okviru akreditacije dobili smo najveći grant u Srbiji, 50.000 evra koji će biti utrošeni na putovanja 48 učenika i 20 nastavnika u narednih godinu dana. U okviru akreditacije najbolje učenike u školi ćemo nagraditi putovanjem tako da će neki putovati i po dva puta. Po 12 učenika iz svakog razreda će u okviru ove akreditacije putovati u partnerske škole. Pored toga aplicirali smo i za nove projekte u okviru kojih će učenici putovati regularno naredne godine“, kaže Petar Pantić koordinator projekata.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Pored toga što su putovali oni su bili i domaćini za nekoliko škola u prethodnom periodu.

„Najpre u oktobru kada smo ugostili 14 gostiju, dok smo u aprilu bili domaćini za 50 učenika i nastavnika. Već u septembru očekujemo novu delegaciju iz četiri zemlje, a u oktobru i nove goste takođe iz četiri zemlje“.

Naredne godine očekuje ih da budu domaćini čak četiri puta i da obiđu duplo više zemalja nego ove godine.

FOTO:Boom93/M.Veljković

„Imali smo situaciju da deca nisu imala pasoše i da su ih vadili samo zbog putovanja. 90% dece nikada nije putovalo avionom što je bilo još jedno novo iskustvo za njih“, zaključuje Pantić.

Cilj projekata je da na putovanje ode 130 učenika viših razreda, odnosno svaki drugi ili treći učenik će putovati. Pored obilazaka putovanja su i edukativnog karaktera, a sve ovo prema rečima koordinatora čini da su oni više od škole.