93 sekunde

Besplatni treninzi korektivnog plivanja za decu i aerobik u vodi za žene (VIDEO)

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Na gradskom bazenu ove letnje sezone nastavljaju se sportsko-rekreativne aktivnosti, između ostalog, aerobik za žene, a novina je korektivno plivanje za decu. Ove aktivnosti su besplatne.

Desetu godinu zaredom na bazenu se organizuje aerobik za žene koji vodi Katarina Žegarac Ilić, profesorka fizičkog vaspitanja iz udruženja fit 012 i Tri swim.

Žegarac Ilić kaže da je veliko interesovanje za aerobik na vodi, a iz godine u godinu sve veće.

Puno žena vežba, u grupi bude oko 35 vežbačica. Svejedno koji je uzrast, fizička aktivnost je neophodna, a voda je idealna sredina u vodi imamo rasterećenje na kičmu, zglobove, nema opterećenja i mogu da vežbaju stari. Voda oblikuje telo.

Procenjuje da polovina žena ima dosta dobru kondiciju, jer vežbaju i zimi, dok druga polovina čeka leto da bi se pokrenula, jednostavno ne vole  vežbanje u zatvorenom, sali ili teretanama.

Od sportsko-rekreativnih aktivnosti novina ove sezone na bazenu je korektivno plivanje i takmičarsko plivanje za decu.

Žegarac Ilić kaže da ovu aktivnost organizuje zajedno sa Marinom Milutinović,  strukovnim fizioterapeutom. Prednost za korektirnov plivanje imaju deca plivači.

 Odziv je dobar. Svakog dana imamo sve više dece koja se javljaju, a koja do sada još nisu vežbala. Korektivno zdravstveno plivanje ima za cilj da ojača muskulaturu tela, da ojača mišićni mider, da deluje preventivno i deluje korektivno. Mi radimo korektivno preventivnu gimnastiku i svoj deci je potrebno ojačanje tog mišićnog midera.

S obzirom na to da deca danas imaju loše držanje, Žegarac Ilić korektivne tretmane preporučuje svima bez obzira na to da li se bave sportom ili ne. Kaže da je veoma  važno da se ojačaju pojedine grupe mišića, a druge grupe da se istegnu.

Većina dece ima loše držanje, jer ne vežbaju i loše sede, teški su rančevi u školama. To je globalni problem.

Postoje deca koja imaju deformitete kičmenog stuba, a to su skolioza, kifoza i lordoza. 90% dece ima loše držanje, a 70% njih ima neki deformitet, kaže fizioterapeut Milena Milutinović.

Kaže da deca mogu već sa pet godina da krenu sa nekim osnovnim vežbicama. Vežbe se rade i u sali, a na bazenu vežbe za plivače, jer postoje različite tehnike plivanja za različite deformitete.

Za kifozu se pliva leđno, za skoliozu se pliva kraul, a lordozu isto leđno. Različite tehnike se koriste se za različite deformitete. Uglavnom deca loše sede, Roditelji će videti da je dete pognulo glavu ili je jedno rame više, jedno niže, stoji na jednoj nozi.

Svaki roditelj može da dovede dete na pregled. Deca moraju da budu plivači, a radi se u malim  grupama.

Sportsko- rekreativne aktivnosti finansira Grad preko projekta udruženja Delfin 012 i besplatne su za svu decu, uključujući i aerobik za žene.