Politika

Nova.rs: Stefanović pod znakom pitanja u novoj Vladi

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Iako je najavljena za kraj jula, nova Vlada neće biti formirana pre sredine avgusta, a u njenom sastavu verovatno će doći do velikih promena. Po prvi put od 2014. godine postoji velika mogućnost da za stolom u Nemanjinoj 11 ne sedi aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović. Bilo bi logično da se u njoj ne nađu ni ministar policije Aleksandar Vulin, niti Tomislav Momirović koji je bio zadužen za saobraćaj i građevinarstvo, a razmatra se i jedan, a možda i dva velika kambeka.

Prema ranijim saznanjima lista “Nova”, Amerikanci su u novoj izvršnoj vlasti želeli da vide tri aktuelna ministra i premijerku – Nebojšu Stefanovića, Zoranu Mihajlović, Tatjanu Matić i Anu Brnabić.

Sad je već gotovo izvesno da će Brnabić napustiti Nemanjinu 11 i preseliti se u Narodnu Skupštinu, na dosadašnje mesto Ivice Dačića.

Na izlaznim vratima vlade je, navodno, i ministar Nebojša Stefanović, koji se pominjao u više afera. On je za ministra unutrašnjih poslova imenovan 2014. godine i od tad je član svake vlade. Sad su sve jači glasovi da će Stefanović konačno platiti cenu afera kroz koje se provlačilo njegovo ime.

Mesta u budućoj vladi možda neće biti ni za Tomislava Momirovića, čiji će resor verovatno preuzeti bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Nije isključeno ni da oni podele Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Što se Dačića tiče, kako piše Nova.rs, on bi želeo da se vrati na mesto šefa diplomatije, međutim, prema nekim informacijama, ono je obećano ambasadoru Srbije u Vašingtonu Marku Đuriću.

Pored Dačića, govori se i o povratku nekad najdugovečnijeg ministra Rasima Ljajića.

Spekuliše se i da bi nova članica vlade mogla da bude dugogodišnja guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ona je i 2020. godine bila kandidat za ministarku finansija, ali nije želela da napusti Narodnu banku Srbije, gde mesečno zarađuje više od 500.000 dinara.

Opširnije možete pročitati OVDE.