Društvo

Preko 600 građana Požarevca i Kostolca primilo treću buster dozu

Foto/T.S. vakcinacija Medicina Rada Požarevac

Foto/T.S. vakcinacija Medicina Rada Požarevac

Svi koji su drugu dozu vakcine protiv kovida primili pre najmanje šest meseci,  od 17. avgusta mogu da prime i treću buster dozu.

dr Snežana Stojković leto
dr Snežana Stojković direktorka Doma zdravlja Požarevac

Imunizacija trećom buster dozom krenula je pre nedelju dana, a zaključno sa jučerašnjim danom 612 građana  primilo je  treću buster dozu protiv Kovida. Dopunska doza prvenstveno je namenjena osobama sa slabim imunitetom, onima koji imaju više od 70 godina, starijima od 60 godina koji borave u domovima za stara lica, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, kao i putnicima koji koriste međunarodni saobraćaj, – rekla je u izjavi za Boom 93 dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac.

Vakcinacija bez zakazivanja preko portala E-Uprave i dalje je moguća. Na taj način vakcinu je primilo do sada  11.403 lica  sa teritorije grada Požarevca i Kostolca.

Građani koji su primili vakcinu pre šest ili više meseci će dobijati sms poruku ili email sa informacijom kada će doći da se vakcinišu ovom trećom dozom, ali prvenstveno se buster doza odnosi na osobe  osobe sa pomenutim indikacijama. Bez obzira koju je vakcinu osoba u prethodnom periodu primila, građanima je ostavljena mogućnost izbora treće doze.

Opšta je preporuka da svi građani  i zdravstveni radnici koji se nisu odazvali pozivu  za vakcinaciju da to učine što pre jer se očekuje novi talas epidemije. Uskoro počinje i nova školska godina i svima je u interesu da nastava krene nesmetano sa što manje broja obolelih.“

Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka. Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (Sputnik V) primenjuje kao treća (buster) doza, u tom slučaju daje se prva komponenta