Društvo

Povodom Svetskog dana šuma: Grad Požarevac ima samo 6% šumovitosti

Foto T.S.  Čačalica

Foto T.S. Čačalica

Danas se obeležava Svetski dan šuma širom sveta. Ovaj dan je ustanovljen kako bi se skrenula pažnja na značaj šuma za čovečanstvo i prirodu u celini.

Šume predstavljaju vitalni deo prirodnog sveta, a osim što proizvode kiseonik koji je neophodan za život, one su i dom za veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Šume takođe igraju važnu ulogu u regulaciji klime, sprečavanju erozije tla i zaštiti voda. Jedna od njih je spomen park ,,Čačalica“ koja obuhvata 24 hektara, a od toga je 18 pod šuma. Predstavlja jedinstvenu zelenu oazu i pluća grada. Slično je Botaničkoj bašti. Mnogi građani dolaze ovde radi rekreacije i šetnje.

Cilj je da se skrene pažnja na značaj šumarstva za održivo razvoj i ekonomiju, kao i na važnu ulogu koju šume igraju u obezbeđivanju radnih mesta i prihoda u ruralnim područjima.

Skoro sve sadnice koje je kompanija Bambi donirala gradu su se osušile. U pitanju su sadnice tuje, sibirskog bresta i crnog bora, kako je Boom93 pisao.

Foto: S. Lisac

Ranije je za Boom93 Vesna Veljković iz službe za investicije rekla da u Požarevcu jedva da postoji zelenilo, jedino imamo dva parka, Gradski i Sunčani, a da je i postavljanjem igrališta kod centra za kulturu izgubljen još jedan park.

Iako je Svetski dan šuma prilika da se skrene pažnja na značaj šuma, takođe je i podsetnik da treba da nastavimo da brinemo o šumama i prirodi kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

Spomen park ,,Čačalica“ je poslednjih nekoliko godina u jako lošem stanju, drveće se ubrzano suši, Ekološko društvo ,,Prijatelji“ Čačalice već godinama ukazuju lokalnoj samoupravi da se sanitarna seča drveća ne radi pravilno. Takođe, ljudi bacaju otpad koja preti da uništi sva zdrava stabla.

Boom93/T.S.

Brojne organizacije i pojedinci širom sveta danas će obeležiti ovaj dan organizovanjem različitih aktivnosti, poput sadnje drveća, čišćenja šuma i podizanja svesti o važnosti šuma za održivi razvoj.

Stefan Vukić je kazao je opština Požarevac samo 6% pošumljena. Podsedimo, kako je Boom93 nedavno pisao, na prostoru iza Moravske lagune izvršena je sanitarna seča topola, koje su se osušile zbog narušavanja rečnog korita reke Morave, odnosno šljunkara koje se nalaze u neposrednoj blizini. Ali, kako je direktor JP „Ljubičevo“, Mirko Stojanović rekao, pošumiće se onoliko koliko je posečeno, oko 20 hektara.

Foto: S. Vukić