Društvo

Objavljenja preliminarna lista projekata koje će podržati opština Veliko Gradište

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

Opština Veliko Gradište objavila je preliminarnu listu predloga u okviru projekta “Budžet po meri građana – i ti se pitaš”. Projekat je namenjen neformalnim grupama građana koji imaju ideju za određenim izmenama i poboljšanjima na javnim površinama. Predlozi se mogu odnositi isključivo na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi kao što je uređenje parkova, dečjih igrališta, drvoreda, šetališta, neuređenih zelenih površina, uređenje prilaza za lica sa invaliditetom, uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Neformalne grupe građana predložile su 9 projekata, ali tri predloga nisu ni razmatrani, jer nisu ispunjavali formalne uslove.

Prihvaćeno je 6 predloga, od kojih su 2 iz Velikog Gradišta, a 4 iz seoskih sredina.

Najviše novca, na osnovu predloga liste, opredeljeno je za uređenje parka, odnosno javne površine u selu Sirakovu, i to skoro million dinara, što je i maksimalna moguća vrednost projekta. Zatim sledi projekat uređenja dečijeg igrališta u Romskom naselju „Mali raj“ u Velikom Gradištu, za koji je namenjeno 963.480 dinara.

Treći po vrednosti je projekat “U susret zdravlju” koji bi trebalo da bude podržan sa 949.400 dinara, dok je za predlog uređenja parka i postavljanja spomen česme u naselju Požeženo namenjeno 774.360 dinara.

Tu su i predozi uređenja sportskog poligona u selu Makce za koji je predviđena suma od 490.308 dinara, dok je vrednost projekta uređenja Trga Vlastimira Pavlovića Carevca u rodnom selu muzičara 462.990 dinara.

Foto: Mitar Nikolić

Pravilnikom je predviđeno da neformalne grupe koje predlažu svoje ideje obezbede najmanje 10 posto vrednosti projekta, i to uglavnom kroz volonterski rad. U predoženim projektima učešće građana je na nivou od oko desert posto.

Projekti dečijeg igrališta u Romskom naselju, uređenja parka u Požeženu i sportskog poligona u Makcu dobili su maksimalan broj bodova – 100. Uređenje parka u Sirakovu i trga Vlastimira Pavlovića Carevca imali su po 95 bodova, dok je projekat “U susret zdravlju” ocenjen sa 90 bodova od strane Radne grupe.

Foto: Mitar Nikolić

Na Preliminarnu listu učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od 8 dana od dana njenog objavljivanja, odnosno do utorka 4. jula.

Ukupan iznos koji bi trebalo da obezbedi opština Veliko Gradište iznosi 4.193.658 dinara.

Autor Mitar Nikolić