BBC News

Rusija i Ukrajina: Pomilovan ubica ruske novinarke Ane Politkovskaje jer je ratovao u Ukrajini

Getty Images Jedan od muškaraca osuđenih za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje iz 2006. godine oslobođen je pošto je ratovao ruskoj vojsci u Ukrajini, saopštio je njegov advokat. Sergej Hadžikurbanov, bivši moskovski policajac, osuđen je na 20 godina zatvora 2014. godine. Ali ruski predsednik Vladimir Putin ga je pomilovao pošto je odslužio šest meseci u […]

Anna Politkovskaya

Getty Images

Jedan od muškaraca osuđenih za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje iz 2006. godine oslobođen je pošto je ratovao ruskoj vojsci u Ukrajini, saopštio je njegov advokat.

Sergej Hadžikurbanov, bivši moskovski policajac, osuđen je na 20 godina zatvora 2014. godine.

Ali ruski predsednik Vladimir Putin ga je pomilovao pošto je odslužio šest meseci u vojsci tokom rata u Ukrajini, rekao je njegov advokat Aleksej Mihalčik.

Hadžikurbanov je jedan od petorice osuđenih zbog ovog zločina.

Politkovskaja, istraživačka novinarka koja je javno kritikovala rat u Čečeniji, ubijena je u liftu u bloku zgrada gde je živela.

Njen rad u novinama Novaja gazeta nagrađen je u inostranstvu zbog upornog izveštavanja o kršenjima zakona ruske vojske u Čečeniji.

Članci koje je pisala, u kojima je oštro kritikovala Putina, čiji je drugi mandat bio na snazi, i čečenske lidere, razljutili su mnoge u vlasti.

Hadžikurbanov je osuđen zbog pružanja logističke podrške za njeno ubistvo.

„Kao borac specijalnih snaga, on je pozvan da potpiše ugovor kako bi učestvovao u specijalnoj vojnoj operaciji.

„Kada je ugovor istekao, predsednik ga je pomilovao dekretom“, rekao je njegov advokat.

Ministarstvo odbrane Rusije regrutuje zatvorenika za rat u Ukrajini, što je praksa uvedena za plaćenike grupe Vagner, koja je regrutovala zatvorenika da se bore u Ukrajini, a zauzvrat im je obećan oprost kazne.

Na suđenju 2014. godine zbog ubistva Politkovskaje, Rustam Mahmudov je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog toga što je pucao u nju.

Njegov rođak Lom-Ali Gaitukajev, još jedan član grupe optužene za pripremu njenog ubistva, osuđen je na istu kaznu.

Mahmudovljevoj braći Džabrailu i Ibragimu određene su kazne od 14, odnosno 12 godina zatvora.

Nije utvrđeno ko je bio nalogodavac.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]