Kultura

Valentino Oljača i Dragana Kostić Milutinović najbolji glumci druge festivalske večeri

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Druge večeri 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić” Opštinsko amatersko pozorište “Branislav Nušić” Centra za kulturu Malo Crniće izvelo je predstavu “Iza božjih leđa”.

Najboljim glumcem žiri je proglasio Valentina Oljaču, koji je tumačio ulogu Jove, a najboljom glumicom proglasio je Draganu Kostić Milutinović, koja je tumačila ulogu Jule. Oni ulaze u konkurenciju za najboljeg glumca i najbolju glumicu festivala. Prema rečima predsednika žirija Aleksandra Volića, i ove večeri žiri je ocenu doneo jednoglasno. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Predstava “Iza božjih leđa” rađena je po drami Branislava Nušića, a režirao ju je Dejan Cicmilović. Radnja se dešava upravo “iza božjih leđa” - na periferiji Beograda. Glavnu nit drame čini ljubavni trougao Sime, Jule i Jove, koji ih dovodi do promašenih života. Tešku priča o bolu, patnji, promašenosti i siromaštvu prate i komični trenuci koji su prisutni u scenama koje prikazuju komšijske odnose.

Foto: J. Milenković/Boom93

U predstavi su glumili i: Miroslav Milutinović, Bojana Mitrović, Miroslav Mitrović, Tamara Jovanović, Zoran Živković, Dragana Aleksić, Željko Svetomirović, Ljiljana Milanović, Nikola Pavlovski, Teodora Živković, Miloš Ivić, Milica  Radovanović i Mile Marinković.

Treće večeri, 26. novembra, publika će moći da pogleda  predstavu „Klopka za bespomoćnog čoveka“ Centra za kulturu „Dragan Kecman“ iz Kučeva, u režiji Ivana Dragojlovića.

Podsetimo, 16. Smotra dramskih amatera "Živka Matić" otvorena je u petak, 25. novembra, predstavom "Iza kulisa" Pozorišta "Kreativni haos" iz Smedereva

Koje još predstave učestvuju na ovogodišnjoj Smotri pročitajte na LINKU.

Foto: J. Milenković/Boom93

Ovogodišnji žiri čine Aleksandar Volić, reditelj i pozorišni pedagog iz Beograda, Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih umetnika Srbije i viši muzejski vodič u Galeriji „Milena Pavlović Barili“, i Ljiljana Panić, profesorka u Beogradu.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Radiša Dragojević.

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić” organizuje se u čast proslavljene srpske glumice, za čiju karijeru su bile značajne radijske i televizijske uloge. Njenoj slavi posebno su doprinele uloge u serijama „Građani sela Luga” i „Ljubav na seoski način”. Smotra je prvi put organizovana 2008, godine, na desetogodišnjicu smrti ove glumice.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.