Kultura

Treće večeri Smotre "Živka Matić" predstavilo se pozorište iz Kučeva

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Treće festivalske večeri 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić” predstavilo se Amatersko pozorište Centra za kulturu “Dragan Kecman” iz Kučeva, koje je izvelo predstavu “Klopka za bespomoćnog čoveka”.

Prema odluci žirija, najbolja glumica večeri je Dijana Gržobić, koja je tumačila ulogu Nede, a najbolji glumac je Milan Rančić, koji je tumačio ulogu inspektora Krstića.

Foto: J.Milenković/Boom93

U predstavi su igrali i Miljan Grujić, Mladen Krstić, Sanela Ankić i Mladen Despotović.

Predstava je rađena po francuskoj drami Roberta Toma, ali je prilagođena: radnja se dešava u Niškoj Banji, likovi nose srpska imena, a prisutan je i dijalekatski govor. Reditelj predstave je Ivan Dragojlović. Ovo je jedna od dve predstave na festivalu koje ne potpisuju profesionalni reditelji. Oni ulaze u konkurenciju za najboljeg glumca i najbolju glumicu festivala.

Foto: J.Milenković/Boom93

Predstava donosi priču o Marku Petroviću, koji iščekuje povratak svoje žene Nede. Žena mu se vraća, ali se postavlja pitanje da li je to prava Neda. Publika ostaje u neznanju sve do samog kraja, koji je neočekivan.

Publika će četvrte festivalske večeri, 27. novembra, imati priliku da pogleda predstavu „Bila je to ševa“ pozorišta „Kastelum“ iz Kostolca, u režiji Fuada Tabučića.

Podsetimo, prve festivalske večeri nastupilo je Pozorište “Kreativni haos” Centra za kulturu Smederevo sa predstavom “Iza kulisa”, a druge festivalske večeri Opštinsko amatersko pozorište “Branislav Nušić” Centra za kulturu Malo Crniće sa predstavom “Iza božjih leđa”

Ovogodišnji žiri čine Aleksandar Volić, reditelj i dramski pedagog iz Beograda, Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih umetnika Srbije i viši muzejski vodič u Galeriji „Milena Pavlović Barili“, i Ljiljana Panić, profesorka u Beogradu.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Radiša Dragojević.

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić” organizuje se u čast proslavljene srpske glumice, za čiju karijeru su bile značajne radijske i televizijske uloge. Njenoj slavi posebno su doprinele uloge u serijama „Građani sela Luga” i „Ljubav na seoski način”. Smotra je prvi put organizovana 2008, godine, na desetogodišnjicu smrti ove glumice.

Foto: J.Milenković/Boom93

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.