BBC News

Ukrajina i Rusija: „Umrećemo bez pomoći", upozorava Olena Zelenska, prva dama Ukrajine

Supruga ukrajinskog predsednika u intervjuu za BBC kaže da je država u smrtnoj opasnosti ukoliko zapadne zemlje ne nastave da ih finansijski pomažu.

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, upozorila je da će država biti u „smrtnoj opasnosti", ako zapadne zemlje ne nastave da je finansijski pomažu.

Supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, razgovarala je sa BBC novinarkom Lorom Kunsberg, samo dan pošto su republikanci u američkom Senatu blokirali paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od nešto više od 55 milijardi evra.

„Ukoliko se svet povuče, umrećemo", izjavila je u intervjuu, nekoliko sati posle ruskog raketnog napada.

Bela kuća je upozorila da bi američka sredstva za Ukrajinu uskoro mogla da nestanu, ali su republikanci uspeli da se dogovore o odobravanju dodatne pomoći.

Oni će podržati paket pomoći, ukoliko se nagode sa predsednikom Bajdenom i demokratama u Kongresu oko jačanja bezbednosti granica, posebno sa Meksikom.

Američki predsedik Džozef Bajden tvrdi da bi neusvajanje paketa pomoći Ukrajine bio „poklon" za ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je upozorio i da će istorija „oštro suditi onima koji su okrenuli leđa cilju slobode".

Prva dama Ukrajine izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog kašnjenja finansijske podrške.

U ekskluzivnom intervjuu koji će se emitovati u nedelju, 10. decembra, Olena Zelenska je za BBC rekla da usporavanje pomoći predstavlja „smrtnu opasnost" za njenu zemlju.

„Zaista nam je potrebna pomoć. Ne možemo da odustanemo od ove situacije, jer ako se to desi, umrećemo. Ako se svet umori i povuče, umrećemo.

„Za nas je to pitanje života ili smrti i zato nas toliko i boli kada vidimo da strastvena spremnost da se pomogne može da izbledi", izjavila je ona.

Velika Britanija je takođe pozvala političare u Vašingtonu da se dogovore oko pomoći Ukrajine.

Dejvid Kameron, ministar spoljnih poslova Velike Britanije rekao je ove nedelje tokom boravka u Vašingtonu, da je SAD „kopča" zapadne koalicije koja podržava borbu Ukrajine protiv Rusije.

On je pozvao Ameriku da ne da Putinu „božićni poklon" blokiranjem finansijske podrške Ukrajini, potrebne za nastavak rata protiv ruskih snaga.

Ipak, stav međunarodne zajednice se prema Ukrajini promenio.

Kijev ne može da računa na punu američku podršku, iako se osnove sukoba nisu promenile.

Ukrajina se i dalje bori protiv ruskih snaga pošto je Kremlj pokrenuo invaziju pre skoro dve godine.

Kijev je iznenadio svet kada su njegove oružane snage sprečile da se zemlja osvoji u februaru 2022. godine

Mnoge zapadne zemlje podržale su Ukrajinu.

Ipak, ova zemlja ne može da nastavi istim putem bez bogatstva i podrške drugih zemalja, na šta ukazuju i upozorenja prve dame Ukrajine.


Pogledajte i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk