Društvo

Dva značajna jubileja u 2023. godini

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Dva značajna jubileja obeležila su 2023. godinu u Požarevcu. Održane su 60. Ljubičevske konjičke igre, a Istorijski arhiv Požarevac obeležio je 75 godina rada.

60 godina Ljubičevskih konjičkih igara

Tradicionalno, prvog vikenda u septembru održane su jubilarne, 60. Ljubičevske konjičke igre. Kao i svake godine, igre su otvorene svečanim defileom u centru grada. U nedelji pred LJKI organizovan je prateći program, koji se sastojao od niza koncerata.

Povodom jubileja objavljena je monografija „Svedok trajanja“ autora Dragog Ivića. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Ono što Ljubičevske konjičke igre čini jedinstvenim jesu Ljubičevski konjički višeboj i voltižovanje dece. Program čine i izložba grla, daljinsko jahanje, utakmica u preskakanju prepona, galopske i kasačke trke.

Ljubičevski višeboj podrazumeva nadmetanje u pet tradicionalnih disiplina: seča sabljom, gađanje kopljem, kurirsko jahanje, gađanje strelom i gađanje topuzom.

Pobednik 60. Ljubičevskih konjičkih igara je Dušan Janković, koji je odbranio titulu viteza Ljubičeva. Pobednik višeboja dobija pehar, plašt i sablju, na kojoj je ugravirano „Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti“. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Za počasnog viteza Ljubičeva proglašen je Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta „Viminacijum – rimski grad i vojni logor”.

Foto: S. Lisac/Boom93

Finalnog dana LJKI na požarevački hipodrom došao je i Nikola Jokić. Grlo u vlasništvu njegove štale osvojilo je glavnu kasačku trku „Knez Mihailo”.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kako je izgledalo jubilej LJKI pročitajte na LINKU

75 godina Istorijskog arhiva Požarevac

Istorijski arhiv Požarevac 2023. godine obeležio je 75 godina rada. 

Osnovan je kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine od strane Gradskog narodnog odbora Požarevac, a zatim su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga.

Kako se navodi na sajtu Istorijskog arhiva, u objektu arhivskog depoa smešteno je i trajno se čuva 646 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.200 m/1 građe (koja obuhvata vremenski period od 18. do 21. veka), zatim, smeštena je specijalizovana arhivska biblioteka zatvorenog tipa, koja raspolaže bogatim i raznovrsnim knjižnim fondom od oko 10.000 bibliotečkih jedinica. Takođe, ovde su smeštene i mikrofilmska i digitalna biblioteka crkvenih matičnih knjiga, digitalna biblioteka zemljišnih knjiga i pojedinih arhivskih fondova i zbirki. Zbirka mikrofilmova sadrži oko 500.000 mikrofilmskih snimaka originala i diazo kopija, dok zbirka digitalizovane arhivske građe sadrži oko milion digitalnih zapisa.

U čast jubileja, Istorijski arhiv Požarevac publikovao je posebno izdanje „Bibliografija časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“, brošuru „Ekspresije prošlosti – kalendar kroz arhivalije meseca“, reklamno-propagandni flajer „Fond Stara i retka knjiga 1752-1864“ i set arhivskih fotografija sa kalendarom „Putujte sa nama kroz vreme – mi čuvamo istoriju – 75 godina sa vama“.

U dvorišnom kompleksu arhivskog depoa „Stara kasarna – paviljon 4“, od 2017. godine Istorijski arhiv ima stalnu izložbenu postavku na otvorenom, koja je dostupna zainteresovanim posetiocima tokom godine. Izložbena postavka deo je turističke ponude grada Požarevca.

Arhiv ima i svoj časopis Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, koji se izdaje od 2012. godine.  

Povodom jubileja u svečanom salonu zgrade Načelstva krajem juna 2023. godine priređena je svečanost kojoj su prisustvovali gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovin, Severne Makedonije i Hrvatske.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić na svečanosti je istakla da „svi mi i oni koji dolaze posle nas, ukorenjuju smisao sopstvenog života i života naše zajednice na kulturnom identitetu koji traje vekovima. Korene sećanja, koje kroz arhivsku građu svakodnevno prikupljamo, obrađujemo i čuvamo, i o kojima svedočimo iznoseći istine na svetlo naših dana, svedočimo i o teškim danima naše istorije i o slavnim događajima koji su ugrađeni u identitet naše državnosti“.

U Beogradu je 21. decembra 2023. godine organizovana svečanost povodom 125 godina postojanja Državnog arhiva Srbije i obeležavanja Dana arhiva u Srbiji. Dr Jasmini Nikolić, arhivskom savetniku i direktorki Istorijskog arhiva Požarevac, tom prilikom uručena nagrada „Zlatna arhiva“ za njen sveukupni dosadašnji rad i doprinos razvoju arhivske službe u Republici Srbiji. Nagradu dodeljuje Fondacija Aleksandra Arnautovića Državnog arhiva Srbije.

Foto: M. Veljković/Boom93/Arhivska fotografija

 

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.