Kultura

Večeras počinju 20. Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Večeras, 26. februara, počinju 20. Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir".

Od 18 pogledanih predstava selektor festivala, Aleksander Bako izabrao je šest predstava koje će biti prikazane na festivalu. 

Takmičarska predstava koja će otvoriti festival jeste predstava "Omča" Gradskog pozorišta Jagodina, u režiji Velimira Mitrovića.

Sledećih takmičarskih večeri uslediće predstave:

  • "Pop Ćira i pop Spira" Amaterskog pozorišta "Đorđe Damjanov Đeška" iz Jaše Tomića , u režiji Darka Grahovca (27. februar);
  • "Bečka stolica" Akademskog pozorišta SKC Kragujevac, u režiji Emilije Mihailović (28. februar)
  • "Ubili smo mamu, zamalo" Kreativnog centra State of Art Pančevo, u režiji Alise Oravec (29. februar).
  • "Normalan a lud" Pozorišta "Milivoje Živanović" Centra za kulturu Požarevac, u režiji Vladimira Đorđevića (1. mart) i
  • "Klaustrofobična komedija" Pozorišta "Poetski teatar" iz Obrenovca, u režiji Duška Aškovića (2. mart). 

U čast pobednika 3. marta biće izvedena predstava "Iza božjih leđa", Amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" Centra za kulturu Malo Crniće. To je pobednička predstava 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”, a režirao ju je Dejan Cicmilović

Svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu za slikovito predstavljanje lika i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine činiće reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Predstave počinju u 20 časova.

Cena ulaznica je 300 dinara, a mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Kao prateći program 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" organizovana je izložba kostima Tine Leposavić, koja će u Centru za kulturu biti otvorena večeras, 26. februara, u 19.30 časova.