Kultura

Druge festivalske večeri dvostruko priznanje Nenadu Jezdiću (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Druge večeri 28. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ Jugoslovensko dramsko pozorište izvelo je dramu „Razvojni put Bore Šnajdera“, u režiji Egona Savina.

Po oceni stručnog žirija, kao i po oceni žirija publike, glumac večeri je Nenad Jezdić, koji je tumačio naslovnu ulogu Bore Šnajdera.

Foto: S. Lisac/Boom93

Drama Aleksandra Popovića „Razvojni put Bore šnajdera“, koju je Egon Savin adaptirao, prvi put je izvedena 1967. godine. Popović je tada osvojio Sterijinu nagradu za najbolju savremenu dramu. Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, „Razvojni put Bore šnajdera“ proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine. 

Drama je smeštena u vreme socijalizma. Predstava daje sliku društva koje čine oportunisti, ljudi željni vlasti, pozicije moći i bogatstva. Na pozicije za koje nisu obrazovani i stručni dolaze putem partije ili, kada su ženski likovi u pitanju, na osnovu toga što su nečije supruge, ljubavnice ili rođake. Likove karakteriše koristoljublje i gramzivost. Upečatljiv je jezik predstave. Naime, iz likova izvire gomila reči, ali u njihovoj priči izostaje smisao, te nema mesta za pitanja koja bi otkrila njihove postupke i prave namere.

Foto: S. Lisac/Boom93

Karakteristike likova poput oportunizma nisu svojstvene samo određenom političkom sistemu, već su deo mentaliteta. O tome je za Boom 93 govorio Nenad Jezdić. Intervju sa Jezdićem pročitajte sutra na našem portalu.

Uloge u predstavi, pored Nenada Jezdića, tumačili su Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković.

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Treće takmičarske večeri sledi predstava "Otac" Florijana Zelera, koju će izvesti ansambl Ateljea 212, a koju je režirao Paolo Mađeli. Više o programu festivala pročitajte na LINKU

Podsetimo, 28. Glumačke svečanosti otvorila je predstava “Švejk” Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Veljka Mićunovića.

I prve večeri žiri publike i stručni žiri imali su istu odluku. Glumac večeri bio je Ozren Grabarić, koji je tumačio ulogu Jozefa Švejka.

Stručni čine glumica Ljiljana Blagojević, predsednica žirija, reditelj Slavenko Saletović i glumac Nebojša Dugalić, koji je i laureat 27. Glumačkih svečanosti.

Žiri publike čine direktorka Biblioteke "Srboljub Mitić" Malo Crniće Danijela Božičković Radulović, predsednica žirija, prim. dr Srećko Bosić, hirurg, i Dragan Kuzmanović, diplomirani pravnik.

Selektor festivala je dramaturg Molina Udovički Fotez.

Foto: S. Lisac/Boom93