Moj grad

Spasojević: Mladi su sve više spremni za učešće u društveno-političkom životu

Foto: Narodni pokret Srbije Požarevac

Foto: Narodni pokret Srbije Požarevac

Do sada su četiri puta bili organizovani razgovori građana i Dragane Spasojević, odbornice Skupštine Grada Požarevca i poverenice Gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije. Sa Draganom Spasojević razgovarali smo o tome na šta građani na ovakvim sastancima ukazuju.

Kako Dragana Spasojević navodi za Boom 93, sastanci su dva puta bili otvoreni za sve sugrađane a dva puta je bio poseban termin za meštane okolnih sela, Kličevca, Drmna, Dubravice i Brežana, koji su organizovano dolazili u većem broju.

“Prethodnih godina sam građane obilazila na njihov poziv, što je takođe produktivno, jer iskoristim priliku i njihov komšiluk da obiđem i da razgovaramo na tu temu”, kaže Spasojević.

Odziv građana je, prema njenim rečima, veliki “jer su najčešće nailazili na zatvorena vrata od strane institucija kada su u pitanju problemi koji ih muče”.

“U jednom primeru sam upoznata sa skandaloznim tretmanom institucija prema našoj sugrađanki, ali o tome nemam ovlašćenje da govorim jer je proces u toku”, rekla je Spasojević.

Problemi na koje građani ukazuju su različiti.

“Porodica koja živi u porodičnoj kući više od 40 godina u naselju Sopot nema gradsko grejanje, ali ni asfalt. Zimi imaju visok procenat zagađenja vazduha iz dimnjaka, a iz kuće izlaze u blatnjavu ulicu, što je za jedan grad zaista sramotno”, navodi Spasojević jedan od primera.

Kako kaže, zatražila je da se građanima koji su se požalili na kvalitet vode u seoskim sredinama, u Starom Kostolcu i Drmnu, urade velike analize vode i da im se rezultati predstave na okupljanju u mesnoj zajednici (MZ). 

“Građanin koji je radi toga zatražio sastanak članova MZ bio je odbijen od strane predstavnika MZ”, rekla je Spasojević.

Prema njenim rečima, problemi se odnose uglavnom na nezadovoljavajući kvalitet života, sa svakog aspekta.

"Međutim, naši sugrađani se uvek iznenade kada pročitaju program naše stranke koji je napravljen da odgovori na sve potrebe naših sugrađana, čemu je doprinela upravo otvorena komunikacija", kaže Spasojević.

Građani kroz razgovore daju i konstruktivne predloge, ali, kako primećuje, većina njih zadržava stav da je to posao onih koji se bave politikom.

“Na kraju krajeva, ja sam kao odbornik u Skupštini grada delegirana da zastupam interese naših sugrađana, što sam i činila na sednicama. Građani su zainteresovani da učestvuju u akcijama, kao što je naša peticija ’Požarevljani za manje račune’”, navodi Spasojević.

Kada je u pitanju struktura građana koji dolaze na razgovore, Spasojević primećuje da su to uglavnom oni sa izgrađenom slikom o društvu, pripadnici srednje generacije, dok stariji slabije dolaze.

“Ono što nas iznenađuje i raduje je veliki odziv mladih koji su, čini mi se, sve više spremni za učešće u društveno-političkom životu. Mladi i prepoznaju i definišu svoje probleme. Oni su direktno i ugroženi nedostatkom zaposlenja, nemaju odgovarajuće sadržaje za društveni i kulturni život, budućnost im je neizvesna, itd.”, zaključila je Spasojević.

Razgovori će se i u narednom periodu nastaviti u standarnom terminu, subotom od 10 do 12 časova u kancelariji Narodnog pokreta Srbije u Požarevcu.

Podsetimo, razgovore sa građanima organizovala je i Stranka slobode i pravde. Na prvom razgovoru sa građanima je razgovarao potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik Goran Petrović

Sa građanima razgovore organizuje i gradonačelnik Saša Pavlović. U prethodnom periodu prijemi građana organizuju se jednom nedeljno, a gradonačelnika Sašu Pavlovića pitali smo sa kojim problemima i predlozima dolaze građani.