BBC News

Rusija i Dan pobede: „Učinićemo sve da sprečimo globalni rat", kaže Putin

Širom Rusije tradicionalnim vojnim paradama obeležen Dan pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu. Putin optužio Zapad za pokušaje prekrajanja istorije. Sneg u Moskvi u maju.

rusija, dan pobede, putin
Reuters/Mikhail Klimentyev

Dok je rat u Ukrajini uveliko zagazio u treću godinu, a Rusija pojačava napade na energetsku mrežu susedne zemlje, ruski predsednik Vladimir Putin održao je govor na Crvenom trgu u Moskvi povodom 79. godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Drugom svetskom ratu, optužujući Zapad da pokušava da prekroji istoriju.

„Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob, ali nećemo dozvoliti da nam prete. Naše strateške snage uvek su u stanju borbene gotovosti.", rekao je Putin, dva dana nakon što je položio zakletvu na novi, peti predsednički mandat, koji mu omogućava da ostane u Kremlju do 2023. godine.

Putin je optužio „arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Nemačke i da podstiču sukobe širom sveta, prenela je agencija Rojters.

Naglasio je i da je ruski narod podneo veliku žrtvu u Drugom svetskom ratu i dodao da je sada na delu revizionizam istorije.

Optužio je Zapad da ima „preterane ambicije, a znamo kako se one završavaju", da iskazuje „želju da se opravdaju sadašnji sledbenici nacizma" i pokušava da „iskrivi istinu o ratu".

„U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Vermahta (Hitlera), ali je odmah prepoznala zasluge drugog fronta i inspirativne tradicije savezništva'', poručio je Putin.

Dodao je da Rusija odaje počast svim saveznicima koji su dali doprinos poraz nacističke Nemačke.

Ali je naglasio da su upravo bitke na teritoriji nekadašnjeg SSSR, poput onih kod Moskve, Staljinrada, Kurska, Harkova, Minska, presudno odlučile sudbinu čovečanstva.

Bezuslovna predaja nacističke Nemačke stupila je na snagu u 23.01. 8. maja 1945. godine, koji su Francuska, Britanija i Sjedinjene Države obeležile kao „Dan pobede u Evropi".

U Moskvi je već bio 9. maj, koji je postao „Dan pobede" Sovjetskog Saveza u, kako ga Rusi nazivaju, Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945.

Vojna parada je bila u manjem obimu nego prethodnih godina, ali je predstavljena interkontinentalna strateška raketa Jars za koju je voditelj manifestacije rekao da „može da pogodi metu na bilo kojoj tački sveta".

U istoriji savremene Rusije, nikada nije prikazano manje vojnog naoružanja nego ove godine, piše BBC ruski servis.

I vreme je postavilo svojevrsni antirekord - prvi put u poslednjih nekoliko godina u Moskvi je pao sneg 9. maja.

Poslednji put ovako hladno na današnji dan bilo je 1999.

Snežne padavine su prestale tek pred kraj parade.

rusija, dan pobede, parada
MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock

U paradi je učestvovalo više od 9.000 ljudi, što je hiljadu više nego pre godinu dana, ali dve manje nego 2022. godine, kada je u paradi učestvovalo 11.000.

Prvi put su na paradi učestvovali i vojnici koji učestvuju u ratu sa Ukrajinom.

Crvenim trgom je prošlo 61 oklopno vozilo. To je manje nego pre godinu dana, kada je na paradi bilo 125 različitih vozila.

Uz to, nebom je letelo 15 borbenih aviona - ovo je ujedno i najmanja letačka formacija na paradama poslednjih godina.

Na paradi nije bilo predstavnika zapadnih zemalja, ali su došli lideri Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.


Pogledajte fotografije:

rusija, dan pobede
Reuters/Tatiana Meel
Devojčica gleda paradu u Vladivostoku
rusija, dan pobede, parada
YURI KOCHETKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock
rusija, dan pobede
Reuters/Tatiana Meel
Ruski vojnici na paradi u Vladivostoku
rusija, dan pobede
Reuters/Tatiana Meel
Ratni veterani Rusije
rusija, dan pobede
SERGEI ILNITSKY/EPA-EFE/REX/Shutterstock
putin, dan pobede
Kremlin.ru/Reuters
rusija, dan pobede, parada
MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock
rusija, dan pobede
Reuters/Shamil Zhumatov
rusija, dan pobede
MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock
rusija, dan pobede
MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Predsednici Gvineje-Bisao Umaro Sisoko Embalo, Rusije Vladimir Putin i Tadžikistana Emomali Rahmon
rusija, dan pobede
Reuters/Shamil Zhumatov
rusija, dan pobede
Reuters/Shamil Zhumatov
rusija, dan pobede
Reuters/Shamil Zhumatov
putin, dan pobede
Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Ističući da Rusija sada prolazi težak period, Putin se posebno osvrnuo na „junake" na prvoj liniji fronta u Ukrajini.

„Klanjamo se vašoj hrabrosti i požrtvovanosti i cela Rusija je uz vas, veruje u vas i pati sa vama. Vaša sudbina i podvizi povezuju vas sa pokolenjima svetih branilaca naše otadžbine", istakao je ruski predsednik.

On je rekao da Rusija nikad neće zaboraviti uspomene na sinove, kćeri, muževe, sestre, braću, žene i prijatelje koji su dali živote u Velikom otadžbinskom ratu.

„Klanjamo se i pred veteranima koji su nas napustili i pred civilima koji su poginuli u divljačkim napadima nacista", naveo je.

Ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu prethodno je rekao da će na paradi na Crvenom trgu učestvovati više od 9.000 ljudi i 75 jedinica vojne tehnike, kao i avijacija.

Parada je održana u 28 gradova Rusije, ukupan broj učesnika je više od 50.000, a predstavljeno je i oko 1.000 komada naoružanja i vojne tehnike.


Pogledajte video o bici za Staljingrad, najkrvavije u Drugom svetskom ratu:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk