Društvo

Srbija nema dovoljno drveta za uvođenje grejanja na biomasu

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Srbija nema dovoljno šuma, odnosno biomase, kojom bi mogla da obezbedi grejanje za građane, ocenio je predsednik Udruženja za daljinsko grejanje Srbije Dejan Stojanović.

On je na konferenciji „Ubrzanje prelaska na održivo grejanje na Zapadnom Balkanu“ ukazao na to da u zemlji postoji raspoloživih oko osam miliona kubika šume, a da se između 800.000 i milion domaćinstava greje na drvo, piše Nova ekonomija.

„Prostom računicom se dolazi do toga da svako domaćinstvo potroši od sedam do osam kubika (drveta) godišnje, i vi vidite da tu prostora nema… Došli smo do toga da u Srbiji može da se napravi još 369 gigavat sati energije iz biomase“, rekao je on.

Dodao je da u Srbiji postoji oko 60 sistema daljinskog grejanja, a da skoro svi rade na fosilna goriva.

„Osamdeset odsto toplotne energije se pravi iz prirodnog gasa, a ugalj i mazut sa po deset odsto učestvuju (u ovom energetsom miksu). Sliku nam kvari kupljena toplotna energija, koja se uglavnom kupuje od Elektroprivrede Srbije. U poslednjih nekoliko godina mazut i ugalj iščezavaju, što je jako dobro“, smatra Stojanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je jednaka količina energije potrebna i za grejanje i za hlađenje.

„Toplane u Srbiji su pokrivene merenjem energije, a odredili smo i metodologiju za određivanje cena grejanja. Za sada samo dvadesetak toplana od 60 (naplaćuje) toplotnu energiju prema potrošnji“, kazao je on.

Više pročitajte na LINKU.