Film

Kanski filmski festival 2024: Ovo je sve što treba da znate

FOTO: A. Stepanović/ Kan, Francuska

FOTO: A. Stepanović/ Kan, Francuska

Ovogodišnji, 77. Kanski filmski festival počinje sutra, 14. maja i donosi nove filmove brojnih poznatih reditelja, među kojima su Andrea Arnold, Frensis Ford Kopola, Jorgos Lantimos i drugi.

Kanski filmski festival odigrava se od 14. do 25. maja u Palati festivala i kongresa na Francuskoj rivijeri i, kao i uvek, očekuju se ostvarenja koja će postati budući nagrađivani hitovi, piše Danas.

Koji filmovi su na programu?

Zvanična selekcija festivala sastoji se od takmičarskog dela In Competition, programa Un Certain Regard sa mladim rediteljima, premijera van konkurencije, klasičnih filmova, ponoćnih i specijalnih projekcija.

Festival će otvoriti film The Second Act Kventina Dupijea, sa Leom Sejdu, Luijem Garelom, Vinsentom Lindonom, Rafaelom Kvenardom i Manuelom Gijoom.

Filmovi u konkurenciji:

All We Imagine as Light – Pajal Kapadia
Anora – Šon Bejker
The Apprentice – Ali Abasi
Bird – Andrea Arnold
Diamant Brut (Wild Diamond) – Agata Ridinger
Emilia Perez – Žak Odijar
Feng Liu Yi Dai (Caught By The Tides) – Džia Žang-Ke
Grand Tour – Migel Gomes
Kinds Of Kindness – Jorgos Lantimos
L’amour Ouf – Žil Leluš
Limonov – The Ballad – Kiril Serebrenikov
Marcello Mio – Kristof Onore
Megalopolis – Frensis Ford Kopola
The Most Precious of Cargoes – Mišel Aznavičijus
Motel Destino – Karim Ajnuz
Oh Canada – Pol Šreder
Parthenope – Paolo Sorentino
Pigen med nålen (The Girl With The Needle) – Magnus Von Horn
The Seed of the Sacred Fig – Mohamed Rasulof
The Shrouds – Dejvid Kronenberg
The Substance – Korali Fargat
Three Kilometers Until the End of the World – Emanuel Parvu

Ko je u žiriju?

Predsednica ovogodišnjeg žirija je Greta Gervig, što je čini prvom rediteljkom iz Sjedinjenih Američkih Država na tom mestu.

U žiriju za takmičarski deo nalaze se i Lili Gredston, Pjerfrančesko Favino, Eva Grin, Omar Saj, Huan Antonio Bajona, Hirokazu Kore-eda, Nadin Labaki i Ebru Cejlan.

Predsednik žirija za program Un Certain Regard je Ksavije Dolan, a tu su i Viki Krips, Majmuna Dukure, Asmae El Mudir i Tod Mekarti.

Ko dobija počasnu Zlatnu palmu?

Kanski filmski festival će ove godine dodeliti 3 Zlatne palme – jednu će dobiti Meril Strip, drugu Džordž Lukas i treću Studio Gibli.

Meril Strip će svoju Zlatnu palmu dobiti na ceremoniji otvaranja, gde će biti počasna gošća. Glumica je poslednji put bila na festivalu 1988, kada je dobila nagradu za film Evil Angels.

Džordž Lukas će nagradu dobiti na ceremoniji zatvaranja, 25 maja, što će biti samo desetak dana nakon njegovog 80. rođendana.

Kada Studio Gibli dobije Zlatnu palmu, to će biti prvi put da je ovu nagradu dobila grupa ljudi, a ne pojedinac.

O posteru

Zvaničan poster za 77. Kanski filmski festival obuhvata kadar iz filma Akire Kurosave Rhapsody in August, koji je prikazan van konkurencije na festivalu 1991. godine.

Predstavnici festivala rekli su da je ovaj kadar izabran jer prikazuje svu poetsku lepotu, hipnotičku magiju i jednostavnost filma.

Napomenuli su i da ovo ostvarenje podseća na važnost zajedništva i traženja harmonije u svemu, a što se može postići kroz filmove kao utočište za izraz i deljenje ljudskosti i slobode.

Izvor: A.frame