Politika

Lokalni izbori: Sve liste prelaze cenzus (BLOG)

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Jutros u 7 časova otvorena su biračka mesta na lokalnim izborima koji se održavaju u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Požarevac i većina vojvođanskih opština. Glasačka mesta se zatvaraju u 20 sati.

Na teritoriji Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac danas, 2. juna održavaju se lokalni izbori.
 
Biračka mesta su otvorena u 7, a zatvaraju se u 20 časova.

U Požarevcu pravo glasa ima 68.273 birača, koji će moći da glasaju na 61 biračkom mestu.

U Požarevcu građani mogu da glasaju za neku od 7 izbornih lista.

Birači sa teritorije grada Požarevca koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta da mogu da glasaju van biračkog mesta, ako o tome obaveste Gradsku izbornu komisiju u Požarevcu najranije 72 časa pre dana glasanja, a najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja pozivom na sledeće mobilne telefone: 1) 066/805-74-98 2) 066/805-74-99 3) 066/805-75-00.

CESIDi posmatrači su primetili  nepravilnosti:

Više slučajeva porodičnog glasanja
Potpisivanje birača na pogrešno mesto u biračkom spisku
Fotografisanje listića od strane birača;
Više slučajeva ubacivanja listića u pogrešnu kutiju
Prisustvo stranačkog materijala na biračkom mestu
Ometanje reda na jednom biračkom mestu u Zemunu
Nepoštovanje procedura glasanja na nekoliko biračkih mesta

00:00

Preliminarni rezultati Demokratske stranke (osim biračkog mesta u Nabrđu) su sledeći:

SNS 64,24%

Vlaška stranka 4,03%

Iskorak 6,32%

Mi glas naroda 3,72%

Biram borbu 11,56%

POKS 3,48%

DJB - Dveri 3,69%

Kompletne podatke pogledajte u posebnoj VESTI.

23:15

Još uvek bez preliminarnih rezultata GIK-a u Požarevcu

Prema informacijama iz Gradske izborne komisije u Požarevcu je obrađeno 40 od 73 izborna mesta. Preliminarnih rezultata još uvek nema. Kako je iz GIK-a rečeno, kompletan izveštaj sa preliminarnim rezultatima biće objavljen u toku noći.

22:55

Rezultati u Nišu na osnovu 92 odsto uzorka

Na osnovu 92 odsto obrađenog uzorka u Nišu SNS osvojila 44,5 odsto, „Dr Dragan Milić“ 24,5 odsto, "Biramo Niš" 15,8, "Ujedinjeni" 4, "Dr Savo Manojlović“ 4 , Ruska stranka 1,2 odsto.

22:28

Preliminarni rezultati u Požarevcu

Prema preliminarnim rezultatima DJB, SNS je u Požarevcu osvojio oko 64%, Iskorak oko 6%, Mi - glas naroda 3,6%, Biram borbu 12,4% POKS oko 3%, Vlaška stranka oko 4%, a DJB-DVERI takođe oko 4% glasova.

Rezultati ispitanog uzorka pokazuju da su sve liste koje su učestvovale na lokalnim izborima prešle cenzus. 

22:22

Novi podaci o rezultatima u Nišu

Prema procenama CeSID-a, na osnovu izbrojanih 84,1 odsto glasova u Nišu, lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra" osvojila 45 odsto, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,4, "Biramo Niš-Đorđe Stanković" 15,4, "Ujedinjeni - nada za Niš" 4 odsto, "Dr Savo Milošević - I ja sam Niš – Kreni – promeni" 3,9, "Niš naš Grad - Branislav Bane Jovanović - Novo lice Srbije - Miloš Parandilović" 1,7, "Ruska Stranka – Rusija i Niš u Srcu – Tihomir Perić” 1,2 odsto.

22:04

Vučić: Interesantni rezultati u dve opštine u Beogradu, u ostalim imamo većinu

„Većinu u Beogradu smo imali i posle decembarskih izbora, ali smo smatrali da to nije dovoljan legitimitet jer neki nisu želeli koaliciju s nama. Sada umesto 54 mandata, imaćemo 62-63“, reako je Vučić.

„U Beogradu će naša lista imati 52 odsto, što je neverovatna pobeda, neverovatna je pobeda u Novom Sadu i ta pobeda je, želim da čestitam profesorki Turkulov, jer ovakva pobeda u Novom Sadu, 45 mandata, skoro 53 odsto glasova dobiti u Novom Sadu“, dodao je predsednik Srbije.

Što se tiče rezultata u beogradskim opštinama, Vučić je rekao da su interesantni rezultati u dve, dok će u ostalim imati većinu.

Više pročitajte na LINKU.

21:40

Prve procene u Novom Sadu

Prema 63,3 odsto uzorka IPSOS-CESIDA-a na gradskim izborima u Novom Sadu, lista "Aleksandar Vučić – Novi sad sutra" osvojila je 52,7 odsto, "Udruženi za slobodan Novi Sad" 24,2, a lista “Kreni-promeni“ 9,9 procenata.

21:36

Preliminarni rezultati u Nišu

Prema 60 odsto uzorka IPSOS-CESIDA-a na gradskim izborima u Nišu, lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra" osvojila je 46,6 odsto.

Grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,2,

"Biramo Niš-Đorđe Stanković" 14,5

Ujedinjeni - nada za Niš 3,7 odsto

Dr Savo Milošević - I ja sam Niš – Kreni – promeni" 3,7

Ruska Stranka – Rusija i Niš u Srcu – Tihomir Perić” 1,3, saopštio je Srđan Bogosavljević.

21:34

Prva procena rezultata u Beogradu

Prema proceni IPSOS-CESID-a na osnovu 51,1 odsto obrađenog uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 53 odsto glasova.

Na drugom mestu je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd – Kreni-Promeni" sa 17 odsto, a treća "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" sa 12,6 odsto.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" sa 8,2 odsto osvojenih glasova.

Peta je lista "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" sa 1,3 odsto.

Ostale liste, prema proceni, imaju manje od jedan odsto.

Tabelu pogledajte u posebnoj vesti.

21:30

Protestni skup u Novom Sadu

Miloš Tubić (Novi DSS) rekao je na protestnom skupu ispred Sajma u Novom Sadu da se danas u tom gradu desilo "mnogo groznih stvari". 

"Lično sam morao da čuvam decu koju je neko poslao da kupuje, prodaje, oduzima i dodaje. To nikada nije bilo. Danas smo se ovde okupili da vam čitamo rezultate, niko ne planira nikog da bije, da ulazi negde ili da probija neke izloge, da lomi nešto. Niko ovde ne želi zlo, želimo samo slobodu", rekao je on. 

21:03

Opozicija u Novom Sadu pozvala građane da se okupe ispred zgrade Sajma: Branićemo svaki glas

Miloš Tubić iz koalicije Udruženi za slobodan Novi Sad pozvao je građane da se okupe ispred Novosadskog sajma, gde je danas bio kol centar SNS i zabeleženi su incidenti.

Najavljeno je da se glasovi koje je opozicija osvojila neće brojati u izbornim štabovima, već prema jednom od scenarija, kako javlja reporterka N1, rezultati će se saopštavati ispred zgrade Sajma preko megafona, kako ih budu javljali članovi biračkih odbora iz same zgrade Sajma.

Udruženi za slobodan Novi Sad poručili su da su spremni da brane svaki glas. Reporterka N1 navodi da je u master centru Sajma primetan i veliki broj pripadnika policije, kao da i dalje pristižu građani iz pravca centra grada.

20:59

"Kol centri u Novom Sadu nisu u nadležnosti GIK"

Zamenik predsednika GIK-a u Novom Sadu Milovan Šijakov je saopštio da su sva izborna mesta u tom gradu zatvorena u 20 sati i da nije bilo većih nepravilnosti tokom izbornog dana.

Upitan za incidente, kao i za kol centar SNS koji je organizovan u Novosadskom sajmu - gde će GIK i prebrojavati glasove, odgovorio je da to nije u nadležnosti GIK-a, te da kol centar nijedne liste nije organizovan u prostoriji gde će biti brojanje glasova.

Šijakov je rekao da će noviji podaci o izlaznosti biti objavljeni i ažurirani na sajtu Republičke izborne komisije, javlja reporterka N1. 

20:59

U Kostolcu bez prijavljenih nepravilnosti

U Gradskoj opštini Kostolac sva biračka mesta zatvorena su u 20 časova, a kako navode iz Opštinske izborne komisije, nije bilo prijava izbornih nepravilnosti.

Kako navode do 20 časova izlaznost u Kostolcu bila je 54,05%.

20:31

CRTA: Značajno manja izlaznost nego u decembru

Odziv na beogradskim izborima do 19 sati je 41,5 odsto birača, izjavio je večeras na konferenciji za novinare programski direktor ogranizacije Crta Raša Nedeljkov.

On je ocenio da je izlaznost "značajno manja" nego na decembarskim izborima.

20:26

Žandarmerija se u punoj opremi nalazi kod Novosadskog sajma, gde je najavljeno obraćanje predstavnika Gradske izborne komisije, ali je i udružena opozicija pozvala Novosađane da se oko 21 čas okupe ispred Master centra.

20:24

Zatvorena biračka mesta, brojne pritužbe na regularnost lokalnih izbora

Biračka mesta na lokalnim izborima u Beogradu i 88 lokalnih sredina širom Srbije zatvorena su večeras u 20 časova nakon izbornog dana koji su obeležile brojne tvrdnje opozicije da je taj proces protekao u senci izbornih manipulacija.

Najviše optužbi na neregularnost izbora opozicija je prijavila u Beogradu i Novom Sadu, a te optužbe su se odnosile na vođenje paralelnih biračkih spiskova, organizovanje takozvanih kol centara u javnim institucijama i na kupovinu glasova.

20:15

Posmatračka misija Crta pozvala građane da prijave uočene izborne nepravilnosti

Posmatračka misija Crta pozvala je građane da uočene nepravilnosti tokom današnjih lokalnih izbora prijave pozivom na broj 063/591-585 ili na mejl [email protected].

19:11

Kako Boom93 nezvanično saznaje iz pojedinih štabova, izlaznost u 17 časova u Požarevcu bila je oko 36%.

18:36

Prema informacijama koje smo dobili od izborne komisije, procenat izlaznosti u Kostolcu je do 17 h bio 44,73%
 

18.12

GIK: Bez nepravilnosti na biračkim mestima u Požarevac

Kako je za Boom 93 rekao predsednik Gradske izborne komisije Bojan Živković, do 18 časova na biračkim mestima u Požarevcu nije bilo nepravilnosti.

17.32

CESID procene do 17h

CESID je izašao sa procenama izlaznosti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu do 17 časova. 

17.20

Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu je saopštilo da će hitno reagovati na svaki oblik nasijla i narušavanje javnog reda i mira.
 
Kako se navodi u saopštenju, povodom održavanja lokalnih izbora, VJT u Novom Sadu obaveštava javnost da će, u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti sve radnje i potrebne provere u vezi sa podnetim krivičnim prijavama u vezi sa izborima.
 
"Više javno tužilaštvo u Novom Sadu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu će u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, hitno reagovati na svaki oblik nasilja i narušavanje javnog reda i mira, te će preduzeti sve mere radi identifikacije i procesuiranja", navodi se u saopštenju.

17.13

GIK Beograd: Do 16h izlaznost 31,09 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 16 časova glasalo je 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

Biračka mesta u Beogradu otvorena su do 20 časova

17.11

Đorđe Stanković: U kol centru zaposleni se krili ispod stola

Kandidat koalicije "Biramo Niš" za gradonačelnika Đorđe Stanković objavio je na društvenoj platformi X da se ceo dan bore sa raznim nepravilnostima u u ovom gradu.
 
 "Sada smo bili i do predškolske ustanove 'Pčelica' za koji znamo da je bio kol centar SNS, gde su se zaposleni krili ispod stola kada smo došli", napisao je Stanković.
 
Takođe je dodao, da ovo nije "jedina institucija koja se zloupotrebljava, već je SNS organizovao sva preduzeca da ucestvuju u ovome".


 
Pored videa, okačeni su printskrinovi poruka, kako Stanković tvrdi, aktivistkinja SNS koje su se sakrile ispod stolova u niškom vrtiću "Pčelica".

17.02

GIK Niš: Do 16 časova izlaznost 34,21 odsto

Do 16 časova izlaznost na izborima za odbornike Skupštine grada Niša iznosila je 34,21 odsto, pokazuju najnoviji podaci Gradske izborne komisije.

Izlastnost u Medijani, najvećoj niškoj gradskoj opštini, je 34,91 odsto, u opštini Palilula 33,28 odsto, opštini Niška Banja 35,49 odsto, opštini Crveni Krst 33,36 odsto i u opštini Pantelej 34,04 odsto.

U Gradskoj izbornoj komisiji kazali su da nemaju prijavljene nepravilnosti na biračkim mestima.

U Nišu pravo glasa na lokalnim izborima ima 226.266 birača, a glasa se na 197 biračkih mesta.

16:53

Manojlović: Na Dorćolu napadnuti i aktivisti Zeleno-levog fronta

Povodom incidenta na Dorćolu reagovao je i Savo Manojlović na Instagramu, koji tvrdi da su pored aktivista Zeleno-levog fronta napadnuti i aktivisti Kreni-promeni.

Aktiviskinja Kreni-promeni potvrdila je tu infomaciju i ispričala je šta se zapravo dešavalo.

"Dobile smo prijavu od naše aktiviskinje da je ona lična napadnuta, kao i aktivistkinje Zeleno-levog fronta. Devojke su potresene, bačen je suzavac unutar lokala, policija je došla 40 minuta kasnije, pošto su ljudi fizički nasrnuli na naše aktiviste, situacija je ekslairala do maksimuma", ispričala je aktiviskinja Kreni-promeni.

16.43

GIK Novi Sad: Do 16 časova glasalo 34,35 upisanih birača

GIK Novi Sad je saopštio da  je do 16 časova u tom gradu glasalo 34,35 odsto upisanih birača.

Dodali su da nema prijava u vezi sa neregularnostima na izborima od strane biračkih odbora.

16.15 

Izlaznost na izborima u Nišu do 16 sati bila je 34,21 odsto.

16:13

MUP o izborima: Nema incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saopštenju, kako navode, podsećaju da je njihova ustavna i zakonska obaveza "osiguranje javnog reda i mira, i bezbednosti građana i institucija".

„U tom smislu, MUP reaguje na svaku podnetu prijavu. U dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu“, tvrde iz MUP-a.

16.11

U Beogradu do 14 časova glasala četvrtina birača upisanih u spisak

Na teritoriji Grada Beograda do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, a na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

Izlaznost u glavnom gradu je, prema podacima GIK-a, manja u odnosu na izbore u decembru prošle godine, kada je do 14 sati glasalo 31,86 odsto birača.

16.03

Koškanje i u centru Beograda: „Zabarikadirali se u piceriji, kutije i kese na prozore"

Ekipa N1 obišla je i ugao Jevrejske i Dušanove ulice, u centru Beograda, gde je prijavljeno da u lokalnoj piceriji ljudi za koje se pretpostavlja da su članovi SNS imaju paralelne biračke spiskove i rade nešto sa njim.

Oko 14.30 na tom mestu se desio i incident između grupe građana i ljudi koji se nalaze u piceriji.

Situacija je, kako javlja reporter N1, u više navrata bila oštra, bilo je i fizičkih kontakata.

Kako su rekli iz opozicije, jedna devojka pokušala je da izađe iz picerije sa bočne strane a nosila je kesu sa papirima. Tada je došlo do guranja, koškanja i verbalnog sukoba.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

16.00

Napadnut novinar Danasa ispred Novosadskog sajma

Novinar Danasa Uglješa Bokić dobio je udarac od strane nepoznatog lica danas ispred Novosadskog sajma.

Nakon višečasovne blokade, uz zaštitu policije, iz Master centra je istrčalo na stotine mladih, koji su bežali od predstavnika opozicije, prenosi Danas.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.53

Pojedini predstavnici opozicije nalaze se ispred uprave vrtića "Bambi" u Požarevcu. Izrazili su sumnju da se neko nalazi u vrtiću i da se dešavaju sumnjive radnje, o čemu su obavestili policiju. 

Kako je jedan od predstavnika opozicije naveo za Boom 93, policija je došla u kratkom roku. Na terenu su bila dva inspektora. Jedan od njih ušao je u vrtić i sačinio zapisnik. U vrtiću je zatekao direktorku sa vaspitačicama, koje se, kako su rekle inspektoru, tu nalaze radi organizovanja Balonijade. 

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Foto: S. Lisac/Boom93

 

15.09

Izbori u Nišu: Opozicija na svakih sat uspeva da spreči neku nepravilnost

Reporter N1 javio je da ima informacija da opozicija na svakih sat vremena uspeva da spreči po neku nepravilnost, poput kolektivnog glasanja, kao i to da ljudi sa nečim što liči na kopije biračkih spiskova ulaze na biračka mesta.

Ekipa N1 je posetila školu "Stefan Nemanja", gde je biračko mesto 22. Tu je do nedavno bila policija, jer je umalo došlo do incidenta, čak i kratkog prekida glasanja, dok se situacija nije regulisala. Naime, jedna žena se pojavila sa nekim papirima, poput imena iz biračkog spiska, i kada su je aktivisti uhvatili na delu, ona je probala da taj spisak izbaci kroz prozor, javio je reporter N1. Pozvana je i policija.

Pripadnici pokreta Kreni-promeni tvrde i da je jedan mladić fizički napadnut na Panteleju, ispred škole "Mika Antić", kada je probao da oduzme izvode iz biračkog spiska. Kako je javio reporter N1, oni su u policiji gde daju izjave. Gradska izborna komisija, kako nam je rečeno, nema nikakvih prijava i po njima, izborni dan protiče regularno. No, treba reći i da ono što se dešava na 200-300 metara od biračkog mesta, ne potpada pod ingerencije GIK-a.

Takođe, za N1 je rečeno da niški aktivisti SNS posećuju danas građane i podsećaju ih da treba da izađu na glasanje, a primećeno je i da mnogo kombija, kažu - posebno po opštini Pantelej, odvozi masovno građane na glasanje.

14.50 

Osobe iz kol centra Srpske napredne stranke napustile su Novosadski sajam.

14:45

CRTA: Šest krivičnih prijava zbog kupovine glasova i "bugarskog voza"
Programski direktor posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za medije da su policiji podneli ukupno šest krivičnih prijava do sada, pet zbog kupovine glasova i jednu zbog cirkularnog glasanja, odnosno takozvanog "bugarskog voza".

14.30

Do 14 časova glasalo je 28,58 birača u Novom Sadu, saopštio je GIK. Do 14 sati u Beogradu je glasalo 26,7 odsto birača,  a u Nišu 27,4 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima manja.

14.15

Kod Novosadskog sajma gde se nalazi kol centar vladajuće stranke došlo je do sukoba predstavnika opozicije i policije.

Ispred hale Novosadskog Sajma došlo je do koškanja i guranja policajaca i predstavnika opozicije i aktivista, koji su pokušali da upadnu u prostoriju u kojoj se, kako se sumnja, nalazi kol centar Srpske napredne stranke. Dok su se oni raspravaljali sa policijom, s druge strane su iz hale pobegli ljudi koji su se tu nalazili, iznoseći sa sobom materijal.

Više na LINKU.
 

14:00

Ekipi Boom 93 nisu dozvolili fotografisanje

Boom 93 je obišao nekoliko biračkih mesta da bi pripremio izveštaj o toku glasanja. Na biračkom mestu 1 - Bradarac, gde se glasa u osnovnog školi "Sveti Vladika Nikolaj" novinarki Boom 93 nije bilo dozvoljeno da kratko fotografiše stanje na biračkom mestu. Iako se uredno javila i pokazala legitimaciju, član biračkog odbora je samo rekao da je dolazak trebalo da najavi Gradskoj izbornoj komisiji. Ekipa Boom 93 do sada nije imala problema na biračkim mestima. 

13:35

Uhapšen birač u Šajkašu, protestovao zbog fantoma na svojoj adresi
U Šajkašu u opštini Titel došlo je do incidena na izbornom mesto broj 20, gde je nakon koškanja i guranja uhapšen meštanin ovog sela. Kako za Danas kaže očevidac Miladin Đurić iz Šajkaša uhapšeni čovek bio je razočaran što je na njegovoj kućnoj adresi prijavljeno dvoje ljudi iz Kotor Varoši iz Bosne i Hercegovine koje on ne poznaje.

12:35

GIK: U Beogradu nije bilo nepravilnosti

Na izborima u Beogradu do 12 časova nije bilo nepravilnosti, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK). Predsednik GIK Zoran Lukić kazao je da bi voleo da tako ostane i do zatvaranja biračkih mesta u 20 časova. U Beogradu ima 1.265 biračkih mesta koja su otvorena jutros u 7 sati.

12:00

Nosilac izborne liste Vlaške stranke, Ljiljana Ugrinović glasala je na biračkom mestu 55 - Čačalica

 

11:47

CRTA podnela tri krivične prijave

Posmatračka misija CRTA, koja ima svoje posmatrače na 450 izbornih mesta, zabeležila je i ovog puta neregularnosti na jednom broju izbornih mesta - od kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta, do kupovine glasova i takozvanog "bugarskog voza". Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za medije da su policiji podneli tri krivične prijave.

Više informacija pročitajte OVDE.

11:38

Od 9 do 11 sati posmatrači CeSID-a primetili još nepravilnosti
  
Posmatrači CeSID-a su od nepravilnosti na biračkim mestima zabeležili: više slučajeva porodičnog glasanja, potpisivanje birača na pogrešno mesto u biračkom spisku, birači fotografisali listiće, paralelna evidencija na biračkom mestu 44 u Zemunu, više slučajeva ubacivanja listića u pogrešnu kutiju, prisustvo stranačkog materijala na biračkom mestu, ometanje reda na jednom biračkom mestu u Zemunu i nepoštovanje procedura glasanja na nekoliko biračkih mesta.

11:20

CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 11 u Beogradu 14,3, u Novom Sadu 18,2 i Nišu 12,9
  
Do 11 sati u Beogradu je glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća. 

11:00

GIK Novi Sad: Do 10 sati glasalo 12,6 odsto birača
  
Zamenik predsednika Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijakov saopštio je da je do 10 sati u tom gradu glasalo 12,6 odsto upisanih birača.

10:54

GIK: Izbori u Beogradu protiču bez problema
  
Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da su jutros u 7.00 sati otvorena sva biračka mesta u Beogradu u skladu sa zakonom i da protiču bez bilo kakvih konflikata i problema na samim biračkim mestima.

Otvoreno je svih 1.265 biračkih mesta koja se zatvaraju u 20.00, rekao je Lukić na prvoj konfenrenciji za novinare u 10.00 sati. On je najavio da će prvi podaci o izlaznosti biti saopšteni za 10.00 časova i naglasio da će izlazanost biti objavljivana na svaka dva sata.

Konferenije za novinare su zakazane i za 12.00 i 20.30 časova.

On je podsetio da je više od 1.900 domaćih i stranih posmatrača akreditovano i može da prati rad birčačkih odbora. Više od 400 članova opštinskh izbornih komisija koje učestvuju u radu na sprovođenju izbora, 60 članova GIK i opštinske i gradske uprave angažovano je na spovođenju izbora kako bi obezbedili uslove da izbori prođu u potpunosti sa zakonom.

Lukić je naglasio da je plan da posle zatvaranja biračkih mesta održe konferenciju za štampu, a i toku noći, kada budu imali prve relevantne podatke.

"Rezultate objavljujemo tek nakon duple provere u statistici, podaci koji budemo objavili biće zvanični i potpuni, kasnije u odnosu na one koje objavljuju sranke, a to je zato što čekamo originalne zapisnike i duplu proveru", rekao je Lukić.

Ukupan broj upisanih birača za današnje izbore za odbornike Skupštine grada Beograda iznosi 1.602.150.

10:44

Nikola Lazić, nosilac liste “Jedina nada za Požarevac – Pokret obnove Кraljevine Srbije.” glasao je na biračkom mestu broj 4 u Kostolcu.

FOTO: N.Lazić

10: 25

Nosilac liste grupe građana Iskorak dr Zvonko Blagojević, glasao je danas na lokalnim izborima u Požarevcu.

FOTO: Boom93

10:20

CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 9 u Beogradu 5,8, u Novom Sadu 7,8 i Nišu 4,6
  
Do 9 sati u Beogradu je glasalo 5,8 odsto birača, u Novom Sadu 7,8, a u Nišu 4,6 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća. 

10:13

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9h, CeSID je uočio više od 20 različitih nepravilnosti (u Beogradu, Nišu i Novom Sadu):

Učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta;

Propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem  (na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu kontrolni listić nije potpisan od strane prvog birača);

Kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta;

Glasanje u ime drugog lica (na jednom biračkom mestu u Nišu);

Na jednom biračkom mestu u Novom Sadu ispred biračkog mesta su uočeni anketari koji su građane ispitivali o tome za koga su glasali;

Na jednom biračkom mestu na Savskom vencu član biračkog odbora skuplja pozive za glasanje i zadržava kod sebe – indicija vođenja paralelne evidencije;

Konačno, na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja.

10:15

Predsednik Skupštine grada Požarevca Mladen Ničić glasao je na biračkom mestu u OŠ "Kralj Aleksandar" 

Foto:https://www.facebook.com/gropozarevac

10:00

Narodna poslanica Ana Miljanić glasala je na biračkom mestu u OŠ "Dositej Obradović"

FOTO: https://www.facebook.com/gropozarevac

09:53

Dragana Spasojević, predsednica Gradskog odbra Narodnog pokreta Srbije Požarevac i prvi kandidat koalicije „Biram borbu – Požarevac“ na lokalnim izborima za Skupštinu Grada Požarevca glasala je na biračkom mestu broj 33, u Medicinskoj školi.

FOTO: D.Spasojević

9:30

Narodni poslanik Veroljub Arsić glasao je danas u 9, 30 časova na izbornom mestu u Medicinskoj školi u Požarevcu.

Foto:https://www.facebook.com/gropozarevac

09:21

Gde se sve danas održavaju izbori

Pored Beograda, glasa se u još 15 gradova: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Kada je u pitanju Niš, osim gradske vlasti, biraju se i lokalne vlasti u pet opština: Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej Niška Banja.

Opštine koje izlaze na izbore

Na birališta će izaći i birači iz opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

09:14

Predsednik Gradskog odbora SNS Požarevac, Miodrag Stepanović, glasao je na izbornom mestu br. 44, u Centru za kulturu Požarevac.

FOTO: Boom93

08:59

Ko su kandidati na izborima u Požarevcu

Pod rednim brojem jedan je lista koalicije oko Srpske napredne stranke pod nazivom "Aleksandar Vučić - Požarevac sutra" , a pod rednim brojem dva, lista VLAŠKA STRANKA - Ljiljana Ugrinović.
 
Pod rednim brojem tri je lista Grupe građana Iskorak - dr Zvonko Blagojević - dr Milan Tadić.

Pod rednim brojem četiri proglašena je izborna lista Mi - glas naroda - Požarevac i pod rednim brojem pet izborna lista BIRAM BORBU – POŽAREVAC (NARODNI POКRET SRBIJE - DEMOКRATSКA STRANКA – NARODNA STRANКA), koju je podnela Кoalicija: BIRAM BORBU – POŽAREVAC.

Kao šesta proglašena je izborna lista Jedina NADA za Požarevac – Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS), koju je podnela politička stranka POКRET OBNOVE КRALJEVINE SRBIJE, a pod brojem sedam je lista Moj Grad, Moje Selo – Moji Ljudi, koju je podnela koalicija Dosta je Bilo, Srpski Pokret Dveri.

08:36

Sva biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić rekao je da su sva biračka mesta na teritoriji Beograda otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu, bez prigovora.

Lukić je za RTS kazao da u Beogradu pravo glasa ima preko 1,5 miliona birača, kao i da je na biračkim mestima prisutno 1.900 posmatrača.

Dodao je da je na današnjim izborima u Beogradu otvoreno 1.265 biračkih mesta i da će veći broj birališta u odnosu na prošlu godinu doprineti manjoj gužvi na glasačkim mestima.

08:31

Gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović, glasao je na lokalnim izborima u Požarevcu.

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

08:20

Šta (ni)je dozvoljeno na biračkom mestu?

Kada dođete na svoje biračko mesto, potrebno je da ispratite određena, ustaljena pravila kako bi bio ispoštovan proces glasanja. Na biračkom mestu, sačekaće vas birački odbor, koji, u ime države, sprovodi izbore.

Kako biste mogli da glasate potrebno je da ponesete važeću ličnu kartu ili važeći pasoš, odnosno dokument koji sadrži vaš jedinstveni matični broj građana (JMBG), a ukoliko ste u procesu promene lične karte potrebno je da ponesete potvrdu MUP-a.

Kako navode iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) vozačke dozvole nisu prihvatljive, jer, kako navode, ne sadrže jedinstveni matični broj na osnovu koga bi članovi biračkog odbora utvrdili vaš identitet.

"Ukoliko imate drugo prezime u odnosu na ono koje je upisano u birački spisak, birački odbor vam mora omogućiti da glasate ukoliko svoj identitet dokažete drugim dokumentom na kome se nalazi vaša fotografija i JMBG“, navode iz CeSID-a.

Poziv na glasanje nije obavezan i niko ne može da ga zahteva ili da vas uslovi njime.

08:16

U Požarevcu sva birališta otvorena su na vreme

Kako je za naš medij rekao predsednik Gradske izborne komisije Bojan Živković, sva biračka mesta u Požarevcu otvorena su na vreme i da sve protiče u najboljem redu.

Gradska izborna komisija za lokalne izbore u Požarevcu neće praviti preseke izlaznosti.

08:05

Građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi.

Ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. godine.

Izborna tišina i traje do zatvaranja biračkih mesta.

07:55

U Novom Sadu Izborne liste istaknute samo do broja 7, ostalih 7 nema

U Novom Sadu na biračkom mestu broj 50, u Gimnaziji "Svetozar Marković", istaknute su liste samo do broja 7 iako u tom gradu na izborima učestvuje 14 lista.

Reporterka N1 je pitala predsednicu biračkog odbora za objašnjenje, a odgovor je bio da je u pitanju omaška člana biračkog odbora koji je lepio liste, posle čega su istakli svih 14 lista koje se kandiduju.

Portal 021 prenosi da je i na biračkom mestu u školi "Bogdan Šuput" takođe istaknuto samo 7 lista.

07.36

U Kostolcu broj birača je 11.227, a ukupan broj biračkih mesta 12.

Pred Kostolčanima je šest izbornih lista.

07.00

Otvorena su biračka mesta

U Požarevcu pravo glasa ima 68.273 građana. Broj biračkih mesta na lokalnim izborima je 61.