Izbori 2024

Kako se završava proces glasanja na biračkom mestu?

Biračko mesto se zatvara tačno u 20 časova i svi birači koji su u to vreme prisutni na biračkom mestu mogu da glasaju.

Ukoliko se, zbog velikog odziva, birači nalaze u redu ispred biračkog mesta, birački odbor mora i njima da omogući da glasaju. Predsednik biračkog odbora dužan je da odredi člana odbora koji će da utvrdi broj birača koji su se zatekli ispred biračkog mesta, i da u 20 časova stane iza poslednjeg zatečenog birača kako bi označio kraj reda.

Nakon što je poslednji birač glasao, birački odbor pristupa prebrojavanju glasačkih listića. Ako se na biračkom mestu održavaju i parlamentarni i lokalni izbori, prvo se utvrđuju rezultati za parlamentarne izbore. 

Potrebno je da se biračko mesto organizuje tako da svi članovi biračkog odbora i posmatrači izbora mogu lako i efikasno da nadziru proces razvrstavanja i prebrojavanja glasačkih listića koji se odvija po jasnom redosledu. 

Prvo se utvrđuje broj birača upisanih u izvod iz biračkog spiska, a onda i broj birača koji su zaokruženi u biračkom spisku.

Zatim se otvara glasačka kutija i proverava se da li se u njoj nalazi kontrolni list, koji se odlaže u posebnu kovertu i pečati. Ako u glasačkoj kutiji nema kontrolnog lista, ili  kontrolni list nije popunjen, ili ga nije potpisao prvi birač i bar jedan član biračkog odbora, glasanje na tom biračkom mestu se poništava. 

Sledeći korak je prebrojavanje glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji, njihovo razvrstavanje na važeće i nevažeće, kao i razvrstavanje važećih listića po izbornim listama ili kandidatima čime se utvrđuju rezultati izbora. 

Svi razvrstani glasački listići se pakuju u posebne koverte koje se pečate, a rezultati brojanja listića obavezno se upisuju u Zapisnik o radu biračkog odbora.