Moj grad

Prvi internacionalni festival savremenog plesa u Viminacijumu

Foto: N. Stojićević/Boom93

Foto: N. Stojićević/Boom93

U Arheološkom parku “Viminacijum”, u periodu od 24. do 26. juna, održaće se prvi internacionalni festival savremenog plesa “Dancing Histories: Removing Borders (Pomeranje granica)”.

Marija Vlajović, pomoćnica gradonačelnika za turizam, pozvala je sugrađane da večeras, od 19.30 na platou u Tabačkoj čaršiji pogledaju nastup koji će biti uvod u plesni festival. Nastupiće plesni klub “Bolero”, kao jedan od lokalnih partnera na projektu, a zatim će uslediti performans češke grupe “420 ljudi”, koja radi sa umetnikom Dušanom Tomaševićem.

Stefan Stančić menadžer komunikacija na ovom projektu, istakao je da na projektu učestvuje 13 partnera iz 11 evropskih, a da je Srbija jedina zemlja koja učestvuje a da nije članica Evropske unije.

Kako kaže, plesne grupe će, pored Viminacijuma, imati nastupe i na drugim evropskim lokalitetima, jednim od najvećih arheoloških lokaliteta na svetu. To su: Ostija Antika u Italiji, Merida u Španiji, Taros u Italiji i Volos u Grčkoj.

“Samim tim i Viminacijum takođe postavljamo na svetsku mapu sa nekim od največih i najznačajnijih kulturnih lokaliteta u svetu”, rekao je Stančić.

Pored povezivanja savremenog umetničkog stvaralaštva i arheoloških lokaliteta, cilj projekta, prema njegovim rečima, bio je da uključi lokalnu zajednicu.

“Mi smo imali zadatak da napravimo predstave koje su inspirisane Viminacijumom, Kostolcem, Požarevcem i našom okolinom i svim onim ljudima koje su grupe usput ovde upoznale. Na svemu ovome radili smo od februara, intenzivno, imajući različite radionice, u nekoliko navrata”, rekla je Jelena Anđelković Grašar, menadžer projekta i jedan od direktora festivala.

Na jednoj od radionica Boom 93 razgovarao je sa umetničkim direktorom plesne grupa iz Švedske. O tome pročitajte na LINKU

Foto: Sanja Lisac
Foto: Sanja Lisac

Tri dana festivala biće ispunjena bogatim programom, koji čine radionice i časovi plesa, izložbe, projekcije filmova, promocije knjiga, konferencije i okrugli stolovi. Glavne tačke svake festivalske večeri biće performansi istaknutih grupa savremenog plesa. Nastupiće sledeće plesne grupe: “Ill Dance” iz Švedske, “420 ljudi” iz Češke i Plesni centar "Derida" iz Bugarske.

Kompletan program možete pogledati na LINKU.

Jelena Anđelković Grašar ističe da su svi programi festivala besplatni, ali da je neophodno odštampati ulaznicu sa sajta Dancing Histories. Na ovom sajtu možete pratiti sve informacije u vezi sa festivalom.

Za one koji nemaju sopstveni prevoz, organizovan je besplatan autobus do Viminacijuma. U ponedeljak, 24, i utorak, 25. juna, krenuće u 19 časova, a 26. juna u 17 časova ispred hotela “Dunav” u Požarevcu.

Projekat je sufinansiran kroz program „Kreativna Evropa“.