Svet

Britanska policija upozorava da je nasilje nad ženama dostiglo razmere epidemije

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Nasilje nad ženama i devojčicama u Velikoj Britaniji dostiglo je razmere epidemije te ga policija tretira kao pretnju po bezbednost istog nivoa kao terorizam, saopštili su zvaničnici britanske policije.

Policija Velike Britanije je u periodu od ;2022. do 2023. godine zabeležila više od milion slučajeva nasilja nad ženama i devojčicama.

U novom izveštaju koji su naručili Savet šefova nacionalne policije i Policijski koledž navodi se da nasilje nad ženama u tom periodu predstavlja jednu petinu ukupnog broja počinjenih prestupa u državi.

Svako šesto ubistvo je bilo povezano sa porodičnim zlostavljanjem u istom periodu.

Najmanje jedna od 12 žena svake godine doživi nasilje koje uključuje seksualne prestupe, silovanje, uhođenje, uznemiravanje ili seksualno zlostavljanje na internetu, navodi se u izveštaju, a tačan broj se smatra mnogo višim.

„Nasilje nad ženama i devojkama je vanredna situacija na nacionalnom nivou. Moramo da idemo napred kao društvo da bismo napravili promene i da više ne prihvatamo nasilje nad ženama i devojčicama kao nešto neizbežno“, rekla je zamenica šefa policije Megi Blajt.

Blajt je dodala da su podaci zapanjujući i da su svake godine raste broj i složenost slučajeva, pri čemu su se takvi zločini povećali za 37 odsto od 2018. do 2022. godine.

Vlada Velike Britanije je prošle godine klasifikovala nasilje nad ženama i devojčicama kao nacionalnu pretnju po javnu bezbednost, a policijskim snagama je naloženo da daju prioritet tom pitanju na isti način kao što se odgovara na pretnju od terorizma i organizovanog kriminala.