Moj grad

Dimitrije Brezjanović - najmlađi takmičar Ljubičevskog konjičkog višeboja (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom 93

Foto: S. Lisac/Boom 93

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Brezjanović najmlađi je takmičar ovogodišnjeg Ljubičevskog konjičkog višeboja. Sa Dimitrijem smo razgovarali o njegovim počecima u konjičkom sportu.

 

Ovogodišnji višeboj prvi je na kome će se Dimitrije Brezjanović takmičiti. U disciplinama višeboja, kako kaže, nije imao prilike da se oproba pre samih treninga. 

Disciplina koja mu se za sada čini najtežom jeste seča sabljom.

“I meni, a i kobili je prvi put da učestvujemo u višeboju i sad se navikavamo polako na svaku disciplinu”, kaže Brezjanović.

Jahanje i konje zavoleo je u Ljubičevu.

“Spoznao sam ljubav prema konjima sa 15 godina, kada sam krenuo da jašem. Progutao sam tu konjsku dlaku i od tada je gotovo”, rekao je Brezjanović.

Ono što ga je konjičkom sportu najviše privuklo, prema njegovim rečima, jeste mir koji iseća dok je sa konjima.

Ljubav prema konjima potiče iz porodice. Naime, njegov otac, Marko Brezjanović, trener je u školi jahanja u okviru Javnog preduzeća “Ljubičevo”. Kako kaže Dimitrije, on je bio taj koji ga je približio konjima i zbog njega i jaše.

Boom 93 nedavno je razgovarao sa Markom Brezjanovićem o tome kako funkcioniše škola jahanja i kada sugrađani svoju decu mogu upisati na treninge. O tome čitajte na LINKU

Dimitriju Brezjanoviću kao početniku dosta znači pomoć starijih višebojaca.

“Svaki savet mi je dosta značio i svaki sam probao da iskoristim”, kaže Dimitrije.

Kada je u pitanju samo takmičenje, navodi kako nema nekih očekivanja.

“Došao sam da jašem, da uživam i da se oprobam u ovome, pa ćemo videti”, rekao je mladi takmičar.

Treninzi mu, navodi, nisu naporni, već uživa u njima. Kako objašnjava, trening izgleda tako što prvo sedlaju konje, zatim izlaze i zagrevaju se, a onda svaku disciplinu vežbaju posebno, što traje oko sat-dva.

“Moram da priznam da jeste velika obaveza, ali ko voli, on i uživa u tome”, zaključuje Brezjanović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Podsetimo, od kraja jula na hipodromu se održavaju treninzi višebojaca. O treningu, kvalifikacijama i takmičenju razgovarali smo sa Radetom Milovanovićem, njihovim dugogodišnjim trenerom.

Kvalifikacije za polufinale Ljubičevskog konjičkog višeboja održaće se u subotu, 24. avgusta, u 18 časova.

Na jubilarnim, 60. Ljubičevskim konjičkim igrama, titulu viteza poneo je Dušan Janković. Na ovogodišnjem višeboju takmičiće se za treću vezanu titulu, nakon koje bi u trajno vlasništvo dobio sablju, jedno od viteških znamenja koje dobijaju pobednici ovog takmičenja. Sa Dušanom Jankovićem razgovarali smo o titulama i ovogodišnjem takmičenju. 

Ljubičevske konjičke igre održaće se 31. avgusta i 1. septembra na hipodromu, dok će prateći program igara početi nekoliko dana ranije koncertima u centru Požarevca.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.