Moj grad

Poplave pogodile Evropu: Kakav je vodostaj reka u okrugu?

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

Usled obilnih padavina područje Srednje Evrope bori se sa poplavama. Kako navodi Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“, s obzirom na značajne količine padavina koje su zabeležene u zemljama regiona, očekuje se da će u narednim danima vodostaji reka u našoj zemlji porasti.

„Prema prognozama RHMZ-a, vodostaji na rekama Dunav i Sava će u narednim danima biti u porastu, dok se 19. i 20. septembra može očekivati ulazak u redovnu odbranu od poplava“, navodi JVP „Srbijavode“.

U hidrološkom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da se očekuje da Dunav dostigne i pređe granice redovne odbrane od poplava kod Bezdana 19/20. septembra, kod Apatina 20/21. septembra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21/22. septembra, sa tendencijom dalјeg porasta.

Podaci RHMZ-a sa izveštajne stanice Smederevo pokazuju da je vodostaj Dunava danas, 16. septembra, 429 cm, kao i da ima tendenciju rasta.

Kada je u pitanju Braničevski okrug, na sajtu RHMZ navodi se da je vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana. U domenu je niskih vrednosti za ovo doba godine.

Na hidrološkoj stanici Ljubičevski most nivo vodostaja Velika Morave danas, 16. septembra je -379 cm, što je daleko od nivoa granica redovne odbrane od poplava, koja iznosi 450 cm.

Vodostaj reka Mlave i Peka takođe je u stagnaciji. Vodostaj reke Mlave je 35 cm, a redovna odbrana od poplava je kada nivo dostigne 230 cm. Vodostaj Peka danas, 16. septembra, iznosi 17 cm, a redovna odbrana od poplava je kada dosegne nivo od 144 cm, pokazuju podaci na sajtu Vodoprivrede Požarevac, koji su preuzeti sa RHMZ.

Na sajtu RHMZ može se videti da se očekuje stagnacija Mlave i Peka i u narednim danima, 17. i 18. septembra.

Kako se navodi na sajtu JVP “Srbijavode”, usled trenutne i očekivane hidrološke situacije ovo preduzeće je u kontaktu sa Sektorom za vanredne situacije i štabovima lokalnih samouprava. 

“Pomoćnici i nadležna vodoprivredna preduzeća će pratiti vodostaje reka i stanje na terenu na deonicama na kojima su u toku sanacioni radovi i ukoliko bude potrebno biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija u cilju sprečavanja plavljenja područja i nastanka oštećenja zaštitnih vodnih objekata”, navode iz ovog preduzeća.

U 11 časova u zgradi Vlade Srbije počela je sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

Od juče, 15. septembra, trebalo bi da u funkciji bude sistem za prenos hitnih informacija građanima o opasnosti od elementarne nepogode. Ubuduće će građanima stizati SMS poruke koje se odnose na potencijalne meteorološke opasnosti. Više pročitajte na LINKU.

Oluja Boris zahvatila je centralnu i istočnu Evropu i izazvala poplave . Najmanje šest osoba je poginulo, nekoliko se vode kao nestale, a hiljade ljudi je evakuisano. 

Katastrofalne štete i poplave zahvatile su Češku, Slovačku, Poljsku i Rumuniju i delove Austrije, gde su  desetine opština proglašene zonama katastrofe.

U subotu su u poplavama poginule četiri osobe, jedna se u nedelju utopila u Poljskoj, a u Austriji je stradao vatrogasac. U Češkoj se četiri osobe vode kao nestale.