BBC News
'Dajte mi šniclu mrkog medveda': Slovačka odobrava prodaju mesa zaštićene vrste
medved
Iako je mrki medved „skoro ugrožena" vrsta, slovačka vlada ove nedelje je objavila da će se meso od ubijenih medveda prodavati.
Meso mrkih medveda, zaštićene vrste u Evropskoj uniji, uskoro bi moglo biti dostupno za jelo u Slovačkoj, pošto je vlada odobrila planove za prodaju.
Prošlog meseca, odobren je plan za odstrel oko četvrtine od 1.300 mrkih medveda u zemlji kao odgovor na neke nedavne smrtonosne napade.
Ovaj postupak koje je odobrila država kritikovali su zaštitnici prirode i opozicioni političari, čak i u Evropskom parlamentu.
Međunarodna unija za zaštitu prirode klasifikovala je mrkog medveda kao „skoro ugroženu" vrstu.
Međutim, slovačka vlada nastavlja plan i ove nedelje je objavila da će se meso od ubijenih medveda prodavati kako bi se sprečilo bacanje.
Od sledeće nedelje, organizacije pod upravom Ministarstva zaštite životne sredine mogu da ponude meso na prodaju, pod uslovom da su ispunjeni svi zakonski i higijenski uslovi.
Državni sekretar Filip Kufa nazvao je „rasipništvom" što su životinje prethodno slate u objekte za odlaganje leševa.
„Svaka odstreljena životinja koja ispunjava određene uslove biće dostupna za jelo.
„Zašto? Zato što je medveđe meso jestivo", rekao je.
- Slovačka vlada odobrila odstrel stotine medveda posle smrtonosnog napada na muškarca
- Alpski spor oko „problematičnih medveda“ i šta da radite ako ih sretnete
- Zašto životinje napadaju ljude u divljini
Medvedi su postali političko pitanje u Slovačkoj posle sve većeg broja napada na ljude, od kojih su neki bili smrtonosni.
Slovačka je po broju napada na drugom mestu u Evropi, iza Rumunije za koju se procenjuje da ima oko 13.000 mrkih medveda.
U Slovačkoj je prijavljeno ukupno 54 napada medveda od 2000. do 2020. godine.
Prosečan broj napada je takođe porastao na 10 godišnje, pokazuju okvirne brojke.
U aprilu je čovek nastradao dok je šetao šumom u centralnoj Slovačkoj.
Ubrzo posle toga, premijer Robert Fico je objavio da će početi odstrel.
„Ne možemo da živimo u zemlji u kojoj se ljudi plaše da idu u šumu", rekao je.
Najavio je da će biti ubijeno 350 mrkih medveda, što je brojka jednaka celokupnoj populaciji vrste u Španiji.
Njegova vlada tvrdi da je problem prenaseljenosti medveda uzrok povećanom broju napada.
Međutim, ekološke grupe i kritičari kažu da treba obratiti pažnju na predostrožnost.
Mihal Vižik, ekolog i poslanik Evropskog parlamenta iz opozicione stranke Progresivna Slovačka, rekao je prošlog meseca za BBC da je vladin plan „apsurdan" i da nije uspeo da ograniči broj napada „neviđenim uništavanjem ove zaštićene vrste".
Vižik tvrdi da hiljade susreta medveda i ljudi godišnje prolaze bez incidenata i da se nada da će Evropska komisija intervenisati.
Miroslava Abelova iz slovačkog ogranka svetske organizacije Grinpis nazvala je plan uništavanja „potpuno nepromišljenim", optužujući vladu da ignoriše zakone o zaštiti prirode i naučne savete.
Pogledajte video: Kako živi mrki medved sa Tare
Mrki medvedi su strogo zaštićeni direktivama EU i dozvoljeno je njihovo ubijanje samo u izuzetnim slučajevima, kao što su pretnje javnoj bezbednosti i kada ne postoje alternative.
Meso medveda se ne jede često u Evropi i smatra se delikatesom samo u nekoliko regiona, kao što su delovi istočne Evrope i nordijskim zemljama.
U većini zemalja članica EU, stroga pravila lova i zaštićeni status medveda znače da je meso retko dostupno.
Kada jeste, obično je posledica licenciranog lova i nije uobičajeno u restoranima ili prodavnicama.
Stručnjaci upozoravaju na rizik od trihinele - parazita koji može da izazove ozbiljne bolesti kod ljudi.
Propis Evropske unije o bezbednosti hrane zahteva da se meso medveda testira na larve trihinele pre nego što se pusti u prodaju.
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti propisuje unutrašnju temperaturu kuvanja od najmanje 70 stepeni Celzijusa da bi se ubio parazit.
Zamrzavanje, dimljenje ili sušenje mesa ne čini ga bezbednim.
Pogledajte i ovaj video: Ljubavni život mede Aleksandra na Tari
BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.
Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]