93 sekunde

Kako su se učenici Dositeja prilagodili odluci o nastavi bez telefona? (VIDEO)

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Odluka da se telefoni učenika Osnovne škole “Dositej Obradović” ubuduće ostavljaju pod ključem kako za mlađe tako i za starije osnovce primenjuje se već nekoliko dana, a Boom93 je u školi proveravao kako je odluka zaživela i na koji način su se učenici prilagodili ovoj odredbi.

Ivana Joksimović, direktorka škole navodi da je priča pokrenuta još pre godinu dana od strane roditelja.

“Ovu ideju nam je zaustavila korona zato što smo tokom primene kombinovanog modela nastave morali da koristimo i gugl učionice u okviru onlajn nastave, kada su telefoni bili potrebni i to je usporilo tu našu odluku“, navodi direktorka.

Baner Boom93 Android aplikacija

Učenici odlažu svoje telefone u ormariće koji su zaključani, ne koriste ih tokom nastave, ni za vreme odmora, vraćaju im se kad se nastava završi, a u culju povećane neposredne komunikacije koja nedostaje.

“To smo svi primetili, učenici provode mnogo vremena kraj telefona, manje se druže i takođe ono što je najvažnije, to je da sprečimo zloupotrebu mobilnih telefona. Hteli smo da ih zaštitimo u tom smislu da dok su u školi ne snimaju, ne fotografišu i ne objavljuju snimke ili fotografije, a da drugi učenici to ne žele ili da se uključuju i prate vesti ili nepoželjne sadržaje. Kada su na putu od kuće do škole i od škole do kuće mogu da se jave roditeljima, ali kada su u školi želimo da omogućimo da i oni budu zaštićeni i od strane drugih učenika i drugih sadržaja”, dodaje Joksimović.

Foto: Boom93/M. Veljković – Ivana Joksimović, direktor OŠ Dositej Obradović

Nakon objave da će u ovoj školi biti uvedeno ovo pravilo, građani su se zapitali koliko su telefoni koji se na ovaj način odlažu bezbedni. Direktorka navodi da su telefoni potpuno bezbedni, upravo zato što su pod nadzorom nastavnika koji imaju ključeve od ormarića.

“Mi imamo učionički tip nastave i to je nešto što je i omogućilo ovakav način odlaganja mobilnih telefona.  Kada je kabinetska nastava u pitanju, tada učenici menjaju učionice za svaki predmet i tada je teže organizovati ovako nešto. Svako odeljenje ima svoju učionicu i svoj ormarić koji je pod ključem, a sada pravimo određene separatore za telefone da oni budu još bezbedniji”, kaže ona.

Nedostatak telefona u školi rešavaju na drugi način, postavljanjem učeničkih kutaka sa društvenim igrama i poligonima za igru, a na taj način deca mogu kvalitetno da koriste vreme sa svojim drugovima.

Aleksandar Radovanović, profesor engleskog jezika, navodi da su prvog dana učenici bili drugačijeg raspoloženja nego u prethodnom period, delom zbog medijskog pritiska, a delom jer su izgubili neku sigurnost, jer su stekli takvu naviku da sa mobilnim telefonom žive.

“Već vidimo neke benefite, jer su deca to prihvatila kao pravilo ponašanja, skoncentrisaniji su na času i bolje prate nastavu”, kaže nastavnik.

Foto: Boom93/M. Veljković – Aleksandar Radovanović, profesor engleskog jezika

Uvođenje ovakvog pravila u ovu požarevačku školu naišlo je uglavnom na pozitivne komentare kako kod roditelja učenika, tako i kod sugrađana, sada je na đacima da se prilagode i naviknu, da se umesto sa telefonom druže sa svojim vršnjacima.