BBC News

Srbija i nesreće: Kod Pirota i dalje curi amonijak, od srede rade vrtići i škole

Privatni snimci *Tekst će biti ažuriran novim informacijama Amonijak iz cisterni vagona teretnog voza koji je iskliznuo iz šina u blizini Pirota i dalje curi, dva dana posle incidenta, ali nadležni kažu da nema opasnosti, kao i da je voda ispravna za piće, osim iz bunara iz priobalja reke Nišave. Zbog curenja amonijaka u nedelju […]

Pirot, amonijak

Privatni snimci

*Tekst će biti ažuriran novim informacijama

Amonijak iz cisterni vagona teretnog voza koji je iskliznuo iz šina u blizini Pirota i dalje curi, dva dana posle incidenta, ali nadležni kažu da nema opasnosti, kao i da je voda ispravna za piće, osim iz bunara iz priobalja reke Nišave.

Zbog curenja amonijaka u nedelju uveče, za lekarsku pomoć se obratilo više od 50 ljudi iz pirotskog kraja, a u bolnicama u Pirotu i Nišu trenutno je osam pacijenata na lečenju koji su van životne opasnosti.

Dva muškarca su preminula, a obdukcija će pokazati da li je uzrok smrti trovanje amonijakom, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Iz Eliksir grupe, kompanije iz Šapca koja je vlasnik amonijaka, saopštili su da još nije procenjeno koliko je amonijaka iscurelo, ali da se pretpostavlja „oko 20 tona“.

Navode da su iskliznula četiri od ukupno 20 vagona teretnog voza.

„Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usled težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka“, navodi se u saopštenju.

Nenad Stanisavljević iz „Infrastrukture železnice Srbije“ rekao je da svaka od cisterni ima oko 45 tona amonijaka, kao i da je bilo 20 cisterni, što je ukupno oko 900 tona amonijaka u čitavom vozu.

„Komisija će ispitati da li je sve ispoštovano u konkretnom slučaju. Propisi postoje i primena je obavezna, posebno kod transporta opasnih materija. U ‘Infrastrukturi’ postoje odeljenje za praćenje transporta opasnih materija“, objašnjava Stanisavljević za RTS.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se akcidenti poput ovog u Pirotu dešavaju, da su nadležni brzo reagovali i da će se rizici za ovakave slučajeve smanjiti dodatnim ulaganjem u kapitalnu infrastrukturu.


Pogledajte video:

Napušteni automobili na putu posle sudara, a šleperi iz Bugarske bez vozača
The British Broadcasting Corporation

Koje su najnovije informacije?

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić rekao je za RTS u utorak, 27. decembra da su merenja vazduha pokazala da amonijaka nema i nije ga bilo u centru grada.

Gas, međutim, i dalje curi na mestu akcidenta i koncentracije u vazduhu su tamo višestruko povećane i opasne po život.

Plan Radnog tima je da se pusti da amonijak potpuno iscuri i da ne bude zaptivanja cisterne, prenose Južne vesti.

Ovo je za Televiziju N1 potvrdio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je preneo da su im stručnjaci rekli da je to najbezbedniji način.

Potom će se sanirati vagoni koji su se izvrnuli i ukloniti oni koji nisu iskliznuli iz šina.

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija, a radnici u industrijskoj zoni povučeni sa radnih mesta.

Škole i vrtići od srede će raditi normalno, dok su prethodna dva dana ćaci pohađali onlajn nastavu, saopštio je gradski Krizni štab.

Odluka o ponovnom otvaranju vrtića i škola došla je posle preporuke Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“ iz Beograda.

Iz Batuta je saopšteno i da su testiranja pokazala da je voda za piće ispravna u Nišu, u Pirotu i Beloj Palanci, ali da se ne preporučuje korišćenje vode iz individualnih bunara u naseljima u priobalju reke Nišave, u blizini iskliznuća voza.

Gradonačelnik Pirota, komandant Štaba za vanredne situacije, Vladan Vasić izjavio je da su postavljene dve stanice za merenje kvaliteta vazduha, te da građani mogu preko sajta pirot.kosava.net da provere njegov kvalitet

Dodao je da vanredna situacija neće biti ukinuta dok se ne skloni sav tovar.


Uputstva za ponašanje u situacijama curenja amonijaka i formiranja oblaka od amonijaka:

  • Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra
  • Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine. Ne uključivati klima uređaje.

„Amonijak nije dospeo u reku Nišavu“, tvrde nadležni

Prilikom prevrtanja vagona gas je počeo da curi što je dovelo do velike koncentracije u atmosferi, saopštili su iz MUP-a.

Na sednici Kriznog štaba u Pirotu u ponedeljak, 26. decembra, saopšteno je da je izvršeno merenje na pet lokacija i da u vazduhu nema amonijaka.

Saopšteno je i da amonijak iz oštećene cisterne nije došao u dodir sa rekom Nišavom, ali da iz preventivnih razloga vodu iz česme ne bi trebalo koristiti nizvodno od Pirota bar još nekoliko sati.

To je suprotna informacija od one koju je gradonačelnik Pirota i šef Kriznog štaba Vladan Vasić saopštio u nedelju uveče.

On je tada naveo da je amonijak verovatno procureo u Nišavu iz jedne od cisterni i da bi moglo da bude posledica i po biljni i životinjski svet, preneo je portal Južne vesti.

Uzet uzorak iz Nišave, nije uočena promena boje i mirisa vode

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine su u ponedeljak, u prisustvu vodnog inspektora, izvršili vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode reke Nišave, i tokom uzorkovanja nije uočena promena boje i mirisa vode, niti su uočene vidljive otpadne materije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Celo saopštenje o kvalitetu ispitane vode možete da pročitate ovde.

„Akcidenti se dešavaju, država brzo reagovala“, kaže premijerka

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se akcidenti poput ovog u Pirotu dešavaju, da su nadležni brzo reagovali i da će se rizici za ovakave slučajeve smanjiti dodatnim ulaganjem u kapitalnu infrastrukturu.

„Da li bi bilo bolje da imamo bolju železničku prugu? Da, ali ne možete za 10 godina da uradite stvari na kojima se nije radilo više od 30 ili 50 godina“, rekla je premijerka novinarima u Beogradu.

Najavila je da će projekat rekonstrukcije železnice biti pokrenut tokom 2023.

Brnabić je istakla da su gradonačelnik i nadležni uradili sve kako bi se sprečilo zagađenje vode i vazduha.

U toku je, kako kaže, detaljna i sveobuhvatna analiza akcidenta u Pirotu, kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo.

Irena Vujović, resorna ministarka, rekla je novinarima u Pirotu da se „incidenti dešavaju, ali da su važne mere i uticaj na životnu sredinu“.

„Sve te materije se prenose i skladište u skladu sa zakonom, ali uvek može neka nepredviđena situacija da se dogodi“, rekla je Vujović.

Poručila je građanima da znaju da niko ne može da priđe lokaciji gde se dogodio incident, odnosno da to ne mogu ni oni kojima je to po zakonu dozvoljeno zbog Tužilaštva koje je na terenu.

Šta kažu stanovnici Pirota i okoline?

Miroslav Vidanović, meštanin Staničenja gde je iskliznuo voz iz šina, koji je točio vodu na seoskoj česmi, kaže da ona dolazi iz dubina planine Belave, daleko od reke.

U selu je, kaže, mirno i nema panike niti straha.

„U nedelju uveče se nikakav miris nije osećao, samo je bilo neke plave magle, ali nije to bilo ništa strašno.

„Televizija je odmah počela da izveštava, u selu su bili zatvoreni prozori, ovde su uglavnom stari ljudi, obavešteni su da ne izlaze“, rekao je on za BBC na srpskom.

Zamenik gradonačelnika Pirota kaže za RTS da nema potrebe dizati paniku, te da su „pojedini situaciju u Pirotu prikazali katastrofalno“.

„Uopšte nije tako na teritoriji grada. Na delu teritorije grada Pirota imamo akcident apsolutno štetan po zdravlje i prirodu, ali građani u gradu nisu ugroženi“, rekao je Colić.

Pogledajte fotografije Pirota iz vazduha – ponedeljak, 26. decembar

Pirot, amonijak

Privatni snimci
Pirot, amonijak

Privatni snimci

Kakvo je stanje povređenih?

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, rekla je u ponedeljak, 26. decembra da su svi povređeni prilikom prevrtanja cisterne i curenja amonijaka stabilnog zdravstvenog stanja i van životne opasnosti.

„U niškom Univerzitetskom kliničkom centru je najteži pacijent koji je i udahnuo amonijak i doživeo saobraćajnu nezgodu, tako da ima serijsku frakturu rebara“, rekla je Grujičić, prenela je agencija Beta.

Dodala je da su među povređenima bugarski i turski državljanin.

„Državljanin Turske je u pirotskoj bolnici i on je najteže povređen od svih hospitalizovanih u Pirotu. On ima probleme sa vidom, mada kaže sada već bolje vidi, a ima i iritaciju grla“, izjavila je Grujičić.

Rekla je i da su iz pirotske bolnice u ponedeljak otpuštena na kućno lečenje tri deteta, pošto su imala lakše povrede, dok se u Nišu na lečenju još tri deteta.

„Kakve će hronične posledice biti kod onih koji su udisali, to ćemo videti vremenom. Oni moraju biti pod medicinskom kontrolom i nadam se da neće imati nikakve trajnije posledice“, istakla je Grujičić.

Šta se desilo?

voz, pruga, pirot

Fonet/Nenad Punović, Pirotplus onlajn
Mesto na kojem je voz iskliznuo iz šina

Teretni voz sa 20 vagona amonijaka iskliznuo je iz šina u nedelju popodne na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, van naseljenog područja.

Iz kompanije Eliksir navode da je reč o amonijaku natovarenom u Bugarskoj.

„Reč je o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije ‘Eliksir'“, navedeno je u saopštenju preduzeća Srbija Kargo.

Eliksir Grup je vodeći proizvođač fosforne kiseline u regionu i najveći proizvođač kompleksnih mineralnih đubriva na Balkanu, navodi se na sajtu ove kompanije.

Prilaz mestu iskliznuća vagona zatvoren je u krugu od četiri kilometara.

Železnički saobraćaj je u prekidu, a zbog slabe vidljivosti i dimne zavese prekinut je i drumski saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistralnom putu.

Usled loše vidljivosti došle je i do sudara nekoliko vozila na tom delu autoputa.

Alternativni putni pravac je preko sela Ponor, kažu iz MUP-a.

„Napuštena kola nasred puta, ljudi su bežali“

Nenad Paunović, novinar portala Pirot plus, odmah je pokušao da dođe do mesta nesreće, ali su pripadnici policije zaustavili.

Ponovo je pokušao u ponedeljak ujutru i uspeo.

„Od trenutka kada smo se uključili na stari put do Niša, sve do mesta nesreće nikoga nisam video – put je bio prazan“, opisuje Paunović u razgovoru za BBC na srpskom.

Na tom putu naišao je i na nekoliko vozila napuštenih nasred puta.

„Otvorena vrata na kolima, na jednom šleperu takođe… Vidi se da su ljudi bežali, a video sam i jedan taksi koji se survao pored puta.“

Paunović se potom zaustavio nedaleko od mesta nesreće.

„Video sam voz i cisternu u daljini, pa izašao na prugu i tamo video telo čoveka sa licem na zemlji, odbačenih cipela.

„Lokomotiva je i dalje radila, svetla su bila upaljena i kada sam stigao do nje počeo sam da osećam težinu u plućima.

„Pitao sam sebe da li sam normalan da i ja ovde ostavim život, pa sam vratio nazad.“

Tu je, kako navodi, zvao Hitnu pomoć – i zbog sebe, a i da prijavi da je našao telo.

Nadležne, kaže, nije mogao da dobije.

Pirot, amonijak

Pirot plus
Napušteni automobili na mestu nesreće
Pirot, amonijak

Pirot plus

Pirot, dan kasnije

Kada se Pirotom proširila vest o curenju amonijaka, fotograf Aleksandar Ćirić krenuo je na teren da vidi o čemu se radi.

„Zaustavila me policija, imali su barikadu na par kilometara od mesta nesreće – da nije bilo tako, verovatno bih otišao predaleko“, ispričao je on za BBC na srpskom.

Dvadesetosmogodišnja Maša Igić iz Pirota u trenutku nesreće bila je napolju sa drugaricom.

„Odjednom smo u vazduhu osetili taj karakterističan miris, smrad, ne znam uopšte kako da ga nazovem… I baš smo se pitali odakle dolazi“, kaže Igić.

Otišle su kući i preko društvenih mreža pratile o čemu se radi.

„Suštinski nismo znali uopšte šta se dešava, da li je jedna cisterna ili više njih, da li je nešto završilo u Nišavi… I nije nam bilo svejedno, jeste nas uhvatila blaga panika“.

Ubrzo su i poslušale savete sa društvenih mreža – istuširale se i oprale kosu, zato što su bile napolju u trenutku širenja amonijaka.

„Sada čekamo iz sata u sat, da vidimo šta će biti, a navodno ne bi trebalo ni danas da se izlazi bez preke potrebe“, kaže Igić.

Pirot, amonijak

Fonet
Dim nad Pirotom – fotografija od nedelje uveče

Dan kasnije, stanovnici Pirota kažu da je situacija u gradu mirna.

„Postoji izvestan nivo zabrinutosti, ali ne vidim paniku“, kaže 41-godišnji Ćirić.

„Svi prate situaciju i dešavanja, informišu se preko medija o svemu što se dešava.“

Isto kaže i Tamara Trifunović.

„Kod mene i moje porodice nije bilo nikakve panike, ničega.

„Pratili smo vesti i proveravali različite izvore, ali su se sve neophodne informacije brzo proširile preko društvenih mreža“, navodi Trifunović.

Dodaje da su prvih pola sata ili sat posle nesreće „ljudi u gradu možda i bili malo uplašeni“, ali ona nije.

„Delili smo svi informacije kako se ponašati i šta raditi, tako da mislim da panike nije bilo“.

„Nesrećan slučaj, šta drugo da se kaže“, kaže Mirjana Gmitrović Todić iz Velikog sela nadomak Pirota.

„Ja to nisam stresno doživela, pratim preporuke Kriznog štaba i ne brinem previše“, kaže ona za BBC na srpskom.

Dalibor Colić iz Pirota kaže da je u nedelju popodne, kada je izašao iz zgrade, osetio neki „loš miris“ koji nije odmah prepoznao.

„Odmah sam se vratio u stan, tek sam kasnije preko medija saznao šta se događa, ali se nisam osećao ugroženim.

„Od jutros je vazduh dobar, sve je u redu“, rekao je Colić za BBC na srpskom.

Dodaje da se uplašio kada je čuo da se cisterna izlila u Nišavu, ali da je osetio olakšanje kada je ta informacija demantovana.

Šta je rekao ministar Vesić?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić došao je u Pirot i za RTS rekao da je loša infrastruktura uzrok incidenta.

„Ne mora komisija da utvrđuje, jasno je da je loša infrastrukra uzrok ovog i sličnih incidenata ranije.

„Nama je ranije odobren kredit za rekonstrukciju pruge Niš – Dimitrovgrad i tek u martu ove godine je raspisan tender. Nije mi jasno zašto se čekalo tri godine da počne realizacija projekta, ali i o tome ćemo da razgovaramo.

„Verujem da će do juna najkasnije da počne rekonstrukcija pruge kojom će vozovi ubuduće ići 120 kilometara na čas i koja će biti potpuno bezbedna“, kaže Vesić.

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacija Boban Stevanović rekao je da je tokom noći 56 osoba evakuisano, da je 15 zadržano u UNK Niš, a devet u pirotskoj bolnici.


Šta je amonijak i kako utiče na zdravlje?

Amonijak je bezbojni, reaktivni gas lakši od vazduha koji se lako rastvara u vodi.

Ima snažan miris, nalik urinu, i većina ljudi ga može prepoznati čak i u malim količinama.

Amonijak je otrovan gas i korozivan za neke materije.

To je veoma važna industrijska hemikalija.

Koristi se u mnogim poljima – proizvodnji đubriva, sintetičkih vlakana, boja, eksploziva i lekova.

U kući se može naći među sastojcima sredstva za čišćenje i baštenskog đubriva.

Velika količina amonijaka može da izazove opekotine i oticanje disajnih puteva, oštećenja pluća i može biti smrtonosno.

Gutanje jedinjenja amonijaka može izazvati bol i opekotine digestivnog trakta.

U najtežim slučajevima dolazi do oštećenja respiratornog sistema, stomaka i srca.

Amonijak ima i prirodne i veštačke izvore.

U prirodi se javlja u malim količinama, iz razlaganja organskih otpadnih materija – poput životinjskog otpada.

Veštački izvori su industrija, vozila na benzin opremljena katalizatorima, otpadni mulj.

Udisanje malih koncentracija ovog gasa može izazvati iritaciju očiju, nosa i grla.

Izvor: gov.uk


Slični incidenti u Srbiji poslednjih godina

  • 2018. godine – nezgoda na železničkoj pruzi Zaječar – Prahovo, kada je cisterna sa amonijakom teretne kompozicije prevoznika Srbija Kargo izletela iz šina. Nije došlo do izlivanja amonijaka i niko nije povređen, objavio je tada Glas Zaječara;
  • 2018. godine – na železničkoj pruzi Niš – Zaječar – Prahovo, u blčizini Knjaževca, došlo je do ispadanja nekoliko vagona cisterni koje su prevozile po zdravlje veoma opasne i toksične materije, preneo je Glas Zaječara;
  • 2019. – Dizalica koja je stigla u selo Jasenovik kraj Niša, kako bi sklonila cisterne sa amonijakom, ispala je iz šina, objavile su tada Južne vesti. Cisterne koje su prevrnute pre toga, danima su čekale da budu prebačene. Nadležni danima nisu saopštavali šta je bio uzrok prevrtanja cisterni, da li je bila kriva stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici, pisale su tada Južne vesti;
  • 2020. godine – između železničkih stanica Bagrdan i Jagodina, na deonici pruge Niš – Lapovo, prevrnuo se vagon iz sastava teretnog voza prevoznika Srbija Kargo, natovaren sumpornom kiselinom. Tada je saopšteno da niko nije povređen. U sastavu teretnog voza bilo je 17 vagona, a saobraćao je iz Dimitrovgrada za Šabac, objavio je RTS.
  • 2021. godine – na deonici pruge Zaječar-Požarevac, u stanici Kaona, došlo je do naprsnuća cisterne natovarene fosfornom kiselinom i njenog curenja, objavio je Glas Zaječara.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk