Društvo

Banko: Sigurno će biti više slučajeva malih boginja, obuhvat vakcinacijom niži

FOTO: Envato elements

FOTO: Envato elements

Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Ana Banko izjavila je da će u Srbiji sigurno biti zabeležen veći broj slučajeva malih boginja, pošto je broj imunizovanih mali, a da su najugroženija deca do pete godine starosti.

Ona je za RTS rekla da patogeni, koji nisu eliminisani, uvek strpljivo čekaju svoju priliku, navodeći da je poznato da su male boginje jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti.

„To znači da zaražena osoba sa malim boginjama tu infektivnu bolest može preneti na čak 12 do 18 osoba u svojoj sredini, odnosno na devet od 10 neimunizovanih ljudi. Zbog toga je neophodan obuhvat vakcinacije i imunizacije za kolektivni imunitet preko 95 posto, a mi smo dugo godina iza toga“, navela je Banko.

Prema njenim rečima, obuhvat vakcinacijom posle 2017. godine, a naročito u vreme pandemije koronavirusa, značajno je pao u velikom broju zemalja, i u Srbiji, pa je epidemija koja započinje u Srbiji nešto što je bilo očekivano.

„Sigurno ćemo imati veći broj slučajeva, jer je broj imunizovanih mali. Ja bih samo ovde naglasila da su suštinski najugroženija deca do pete godine starosti, a pre svega, ovde ću podvući da postoje deca koja ne mogu da se vakcinišu zbog primarnih bolesti i deca koja zbog svog uzrasta nisu još stigla na program imunizacije i oni su suštinski najugroženiji“, objasnila je Ana Banko.

Govoreći o koronavirusu, Banko je navela da trenutno dolaze dva talasa tog virusa – jedan iz Amerike, koja je suštinski i dalje omikron i da se očekuje da dođe u Evropu, a s druge strane postoji Kina i da je procena da u toj zemlji na dnevnom nivou oboleva više od milion ljudi, što znači da će iz Kine takođe biti značajan uticaj na dalju evoluciju virusa.

„Što se tiče vakcinacije, ona je preporučena za sve one koji su stari, imunosuprimirani, sa hroničnim oboljenjima, jer svaka doza vakcine, bez obzira što nije apsolutno u korelaciji sa subvarijantama koje cirkulišu, prosto podiže spremnost imunskog sistema“, rekla je Banko i dodala da može da se desi da broj slučajeva zaraženih poraste.