Društvo

Cene hleba u Evropi naglo porasle: Šta predviđaju stručnjaci za Srbiju

pekar/brađno/ proizvodnja hleba/ Pixabay

pekar/brađno/ proizvodnja hleba/ Pixabay

Cene hleba su naglo porasle širom Evrope tokom prošle godine, naročito posle invazije Rusije na Ukrajinu, piše Euronews. One su u avgustu bile u proseku za 18 odsto veće nego godinu dana ranije, prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije. U avgustu prošle godine prosečno povećanje cena hleba u EU iznosilo je samo 3 odsto.

Statističari Eurostata kažu da su cene hleba na najvišem nivou, a najviše je pogođena Mađarska, koja beleži ogroman rast od čak 65,5 odstotokom godine, dok je Francuska, poznata po svojim bagetima, zabeležila najsporiji rast cena. Ruska invazija i blokiranje izvoza žitarica iz Ukrajine koja je bila peti najveći svetski izvoznik pšenice – doveli su do rasta cena.

Hleb nije jedini proizvod koji je naglo poskupeo. Kombinovane cene hleba i žitarica porasle su za 16,6 odsto u evrozoni, što je najveći rast od januara 1997. godine. Povećanje cena hrane i energije takođe je doprinelo višoj inflaciji, zajedno sa naglom porastom cena energije. U Evropskoj uniji, inflacija je u avgustu dostigla rekordno visok nivo od 9,1 odsto.

Hrana i piće su zabeležili drugi najveći rast, od 12,4 odsto, posle stanovanja i struje, koji su zabeležili rast od 19,7 odsto.

„Bez subvencija bi vekna bila 80 dinara“

U Srbiji nije zabeležen tako ekstremni rast cene hleba, jer država reguliše cenu osnovne vekne „sava“. Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500 maloprodajna cena je ograničena na 53,50 dinara, dok maksimalna proizvođačka cena iznosi 45,88 dinara.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže za Euronews Srbija da je do avgusta cena bila 46 dinara i ističe da bi danas vekna „save“ koštala minimum 80 dinara, da država ne subvencioniše njenu proizvodnju.

„Vlada Srbije daje brašno po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu i samim tim je pomogla proizvođačima da mogu da plasiraju hleb po 53,50 dinara, a inače ne bi bilo govora da bi mogao toliko da košta. Ova cena hleba je samo zahvaljujući državi koja je pomogla, inače se nikom ne bi isplatila proizvodnja“, kaže Pralica.

Prvi put je u avgustu Vlada Srbije ograničila marže na 40 odsto na sve ostale vrste hleba, i to zbog tog što je, kako su rekli, u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnica ključnih za ishranu stanovništva.

Pralica napominje da su pekari u prethodnom periodu imali problem sa trgovinama, jer su uzimali ogromne marže, čak i veće od 80 odsto za prodaju hleba, ali da su ih spustili u poslednjih mesec dana.

Više informacija možete pročitati OVDE.