Društvo

Dan za nas – inspiracija, motivacija i druženje za mlade iz Kostolca i okoline

FOTO: Youtube/Screenshot

FOTO: Youtube/Screenshot

U Kostolcu, u Domu kulture (Nikole Tesle 5-7), 27.maja od 10 do 18 časova održaće se Dan za nas, događaj festivalskog tipa na koji su pozvani svi mladi iz Braničevskog i Podunavskog okruga, to jest Kostolca, Požarevca, Smederevske Palanke, Velike Plane i okolnih mesta.  

Događaj se organizuje u okviru projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji, koji u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, u okviru Nemačke razvojne saradnje, sprovodi GIZ.

Za sve zainteresovane iz Velike Plane, Požarevca, Smederevske Palanke i okolnih mesta obezbeđen je besplatan prevoz do Kostolca. Sa autobuske stanice u Velikoj Plani autobus polazi u 07:40, a iz Požarevca, sa parkinga kod Stop Shop-a u 9.15. Iz Smederevske Palanke, autobus polazi sa stajališta kod bolnice u 8.00 i prolazi kroz centar Krnjeva u 8.10 i Trnovče u 8.20. Nakon toga u 8.25. svraća na autobusku stanicu u Miloševcu, u 8.35 prolazi kroz centar Lozovika i staje i na raskrsnici u Osipaonici u 8.45.

Dan za nas u Kostolcu je drugi u nizu od četiri događaja koji se održavaju širom Srbije pod parolom: Sada je na mene red! Na prethodno organizovanom Danu za nas u Vladičinom Hanu, okupilo se preko 100 mladih.

Cilj ovih događaja je da predstave uspehe mladih i time motivišu i osnaže pripadnike mlade generacije da aktivno rade na realizaciji svojih ideja i uključe se u već postojeće projekte i aktivnosti u njihovom okruženju.

Dan za nas u Kostolcu će otvoriti predstavnici projekta, zvaničnici lokalne samouprave i predstavnik Društva Roma Kostolac. Nakon muzičkog nastupa benda Romana, u daljem toku programa, publici će se obratiti mladi iz Požarevca, Smederevske Palanke, Kostolca…Oni će sa svojim vršnjacima podeliti lične inspirativne priče o tome kako su realizovali svoje ideje i poslovne projekte ili otkrili mogućnost da kroz aktivizam, zajedno sa svojim vršnjacima, doprinesu zajednici kroz različite aktivnosti, od ekoloških akcija do organizacije kulturno umetničkih programa.

Nakon toga svi prisutni će moći da se uključi u rad tri radionice. Radionica pod nazivom „Otvori oči“, koju će voditi predstavnici udruženja „Svet reči“ i „Kreativna pedagogija“ biće posvećena trgovini ljudima, dok će radionica Omladinske inicijative “Blejoskop” iz Smederevske Palanke podrazumevati prikazivanje edukativnog filma i razgovor na temu kojom se film bavi. Radionicu biblioterapije na temu kratke priče „Samodisciplina“ autorke Olivere Mitić vodiće psihološkinja Aleksandra Miladinović iz Seoskog kulturnog centra Markovac.

Događaj Dan za nas osmišljen je kao interaktivan. U tom smislu nakon nastupa govornika i tokom radionica, publika će moći da postavlja pitanja i iznosi svoje stavove. Završnica događaja rezervisana je za zabavu i druženje koje će upotpuniti Kulturno umetničko društvo Kostolac.

Cilj projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji je unapređenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih mogućnosti mladih u Srbiji, a namenjen je mladima od 18 do 30 ili 40 godina starosti, kada su u pitanju pripadnici osetljivih društvenih grupa: povratnici iz inostranstva, žene, etničke manjine …

U okviru ovog projekta sprovode se različite aktivnosti saradnje sa mladima radi motivisanja i osnaživanja da aktivno učestvuju u oblikovanju svoje zajednice, finansiranja inicijativa koje mladi sami osmišljavaju i realizuju radi poboljšanja kvaliteta njihovog života u zajednici, otvaranja novih ekonomskih mogućnosti za mlade u održivoj poljoprivredi i seoskom turizmu, kao i podrške jedinicama lokalne samouprave da uspostave inovativne mehanizme za prepoznavanje potreba mladih i njihovo aktivno učešće u lokalnim politikama.