Društvo

Demolirano još jedno igralište u gradu

FOTO:Boom93/N.Stojićević

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Na dečijem igralištu u Sunčanom parku, koje se nalazi između Pošte i Centra za kulturu uništene su sprave, ali i skinuta ograda. <span class="mvp-post-excerpt left">Stanje na igralištu je takvo da roditelji ne bi trebalo da dovode decu, jer je nebezbedno. </span>

Oštećeni rekviziti na igralištima nisu retka pojava. Svakodnevno se nešto polomi, izvali, a to, kako primećuju građani, uglavnom rade deca starijeg uzrasta, odnosno tinejdžeri koji uništavaju mobilijar na mestima gde se igraju mališani. Uništene sprave predstavljaju opasnost za decu.

Rukovodilac odeljenja za komunalne delatnosti i energetiku, Ivana Perišićkaže za Boom93 kaže da je igralište demolirano u ponedeljak.

„Poskidane su ograde, a kapijice su bile okačene po drveću. Igralište je kompletno ispisano grafitima, polomili su sprave na kojima su se deca klatila na federima, a za to je bila potrebna velika sila i više njih da bi se to polomilo. Igralište je potpuno demolirano“, navela je Perišić.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Dodaje da je ovo odeljenje dalo naloge za popravku i da tek mora da se utvrdi da li će biti moguće da se grafiti uklone ili da se igralište kompletno iznova ofarba.

„Ovo je zaista uzelo maha, skoro je igralište u Nemanjinoj ulici takođe bilo demolirano. Tada su polomljene i klupe. Neko se baš potrudio da demolira igrališta i to je postalo zaista ozbiljno. Ranije su lomili stara i igrališta na periferiji koja su bila dotrajala. Sada igrališta ne mogu da opstanu duže od mesec dana.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Demoliranje snimljeno video nadzorom

Trenutno nijedno igralište nema video nadzor, osim ovog koje je demolirano.

Video nadzor je postavljen na igralištu između Pošte i Centra za kulturu, a kako je za Boom93 potvrđeno povezan je sa kamerama Javnog preduzeća „Parking servis“.

„Demoliranje je snimljeno kamerama, a slučaj će odmah ujutru biti prijavljen policiji“, potvrđeno je za Boom93 iz Odeljenja za komunalne delatnosti i energetiku.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Podsetimo, igralište u Sunčanom parku je renovirano u okviru rekonstrukcije ovog parka krajem prošle godine. Tada je skinuta stara gumena podloga i postavljena nova, a sve sprave na igralištu su uklonjene i zamenjene novim. Igralište je tada i ograđeno.

„Kao dobar primer je igralište u Knićaninovoj na kome nismo imali intervencije jer je ograđeno i postavljena je kapija koja se zatvara u 22h i građani redovno intervenišu kada se okupe stariji tinejdžeri koji galame i neprimereno se ponašaju“, zaključila je ona.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Održavanje, obnova i sanacija igrališta obavlja se kroz redovno godišnje održavanje. Nadzorni organ sprovodi redovan nadzor i obilazak igrališta i tom prilikom se izdaju nalozi za popravku svih oštećenja. Dečja igrališta u Požarevcu održava uslužna radnja “Libra” iz Salakovca, koja je ove godine zadužena za popravke, održavanje i zamenu oštećenih mobilijara, kao i opreme.

Nedavno je za Boom 93, Radomir Đorđević iz ovog preduzeća rekao da u obilasku igrališta skoro svakodnevno nailaze na uništene rekvizite i mobilijare. Sprave koje su predviđene za malu decu koriste tinejdžeri koji se iživljavaju na dečijim rekvizitima. Sedne njih nekoliko na ljuljašku i ostale sprave i vrlo brzo ih unište. Đorđević rešenje vidi u postavljanju video nadzora.

FOTO:Boom93/N.Stojićević