Društvo

Gorivo pojeftinilo: Ovo su nove cene za narednih nedelju dana

Foto: Boom93/N. Stojićević

Foto: Boom93/N. Stojićević

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas u 15 časova na pumpama biti 205 dinara, dok će benzin koštati 175 dinara.

Benzin je na pumpama do danas koštao 178 dinara, a cena dizela bila je 209 dinara. Dakle, dizel je jeftiniji četiri dinara, a benzin tri.

Vlada Srbije od februara kontroliše cene goriva, a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo.

Кada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinara, a dizel 179 dinara. Prošlog petka se prvi put posle dva meseca, od 23. septembra, dogodilo da su obe vrste goriva krenule u rikverc.

Vlada Srbije je inače prošle nedelje produžila ograničenja za cene derivata nafte, te izvoz prirodnog gasa i evro dizela.

Trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produženo je do 31. decembra. Do kraja ove godine produženo je i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

„Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa odlučeno je da se produži privremene zabrane izvoza i iznošenja te robe. Odluka će se primenjivati od 1. decembra i trajati mesec dana“, saopšteno je iz Vlade Srbije.