Društvo

Gužve na šalterima MUP-a zbog 100 evra, u Požarevcu sedam puta više zahteva

Foto:Boom93/R.Momirović

Foto:Boom93/R.Momirović

Od kada je najavljena novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije kovida 19 od po 100 evra mladima između 16 i 29 godina, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata višestruko je povećan od početka godine.

Kako je za Boom93 potvrđeno iz Policijske uprave Požarevac, od početka ove godine značajno je povećano interesovanja za izdavanja ličnih karti.

“To pokazuje i činjenica da je od 4. do 9. januara, 990 građana podnelo zahtev za izdavanje lične karte, što je za gotovo sedam puta više nego prošle godine u isto vreme, kada je zaprimljeno 144 zahteva”, navodi se u odgovoru iz Pu Požarevac.

Najveći broj zahteva podnet je na području grada Požarevca i gradske opštine Кostolac – 502, višetruko veći broj nego prošle godine, kada su građani iz ovih mesta podneli samo 73 zahteva.

Radi smanjenja gužvi i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, MUP podseća da je građanima omogućeno da zakažu termin za podnošenje zahteva preko portala e-uprave.

“I pored velikog obima posla, zahvaljujući ažurnosti, izlazi se u susret svim zainteresovanim građanima, a na području grada su na raspolaganju i termini preko eUprave, kojih ima u dovoljnom broju, i građani mogu izabrati onaj koji im najviše odgovara”, zaključuje se u odgovoru našem mediju.

Vodič: Kako do 100 evra za mlade

Država je pripremila novu meru za pomoć građanima. Reč je o isplati po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti mladima, tačnije svima od navršenih 16 do navršenih 29 godina.

Zakon koji propisuje dodelu ove novčane pomoći stupio je na snagu 13. januara 2022. i taj datum se uzima kao presečni za to ko ima pravo na 100 evra (građani koji na taj dan ispunjavaju navedenu starosnu granicu mogu da ostvare pravo na pomoć).

Prijava za ovu vrstu pomoći moguća je od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće zavedena prijava čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu. Ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Nakon obrade prijave, prijavljeni državljanin će iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave.