Društvo

Jovanović: Očekujem da buster Sinofarma da dosta antitela i da štiti od omikrona

Boom93/MMV

Boom93/MMV

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je za RTS da, prema podacima istraživanja “Sinofarmove” vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, i ako omikron soj dođe u Srbiju, osobe koje su primile “Sinofarmovu” vakcinu biti zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja.

Profesorka Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekla je da u Srbiji nije potvrđen omikron soj, kao i to da nije potvrđeno ni prisustvo delta plus varijante koronavirusa.

„Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju“, rekla je profesorka Jovanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodala je da nije sigurna da je virus u cirkulaciji i da je u pitanju druga preteća varijanta virusa koja stiže iz Južne Afrike.

„Prva je bila krajem decembra i početkom januara, takozvana beta varijanta virusa, koja je uplašila veliki broj naučnika i istraživača upravo zbog toga što je imala mutaciju koja izbegava imunski odgovor. Beta varijanta virusa se proširila u nekih 20 zemalja sveta, ali ni u jednoj zemlji nije postala dominantna varijanta. Nadajmo se da će tako biti i sa ovom novom varijantom koja ima mnogo veći broj mutacija“, kazala je Jovanovićeva.

Dodala je da u vezi sa novom varijantom brinu posledice mutacija, kao i to da li će nova varijanta virusa brže da se širi i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku.

„Ono što je posebno važno odnosi se na to da li su nam dovoljno pouzdani dijagnostički testovi, da li moramo da menjamo terapijske protokole i da li će nova varijanta virusa izbegavati imunski odgovor stečen ili prirodnom ili vakcinalnom infekcijom“, navela je Tanja Jovanović.