Društvo

Kada policajac sme da puca i kako sve mora da upozori napadača

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Policajci su na Karaburmi pucali u muškarca koji je uperio pištolj prema njima, oglušivši se na upozorenja da spusti oružje.

Povodom pucnjave na Karaburmi, kada je policija usmrtila muškarca koji je pre toga opljačkao benzinsku pumpu na Mirijevskom bulevaru, oglasili su se tužilaštvo i MUP. Prema njihovom saopštenju, pljačkaš, bez obzira na opomene policije, nije hteo da spusti pištolj.

Stručnjaci objašnjavaju u kojim situacijama policija, po zakonu, ima pravo da upotrebi službeno vatreno oružje.

„Zakon o policiji precizno definiše kada je dozvoljeno upotrebiti vatreno oružje. Ono se koristi jedino u slučaju kad se drugim sredstvom prinude ne može odbiti istovremeni protivpravni kojim se ugrožava život policijskog službenika ili drugog lica. Dakle upotrebljava se samo kada je apsolutno nužno”, objašnjava za RTS profesor krivičnog prava na Fakultetu bezbednosti Mladen Milošević.

Objašnjava da je, pre nego što upotrebi oružje, policajac dužan da izgovori reči upozorenja koje glase „stoj, policija, pucaću!”.

„Ukoliko lice ne postupi po naređenju, policijski službenik je dužan da ispali hitac u vazduh, takozvani upozoravajući hitac, i tek nakon toga može da upotrebi vatreno oružje”, kaže Milošević.

Ipak, to pravilo, kaže, ima izuzetak: Ukoliko bi se time dovela u pitanje odbrana od napada i dodatno ugrozio život policajca ili drugog lica koje štiti, onda nije dužan da izda ovo upozorenje.

Inače, prema zakonu, i samo potezanje vatrenog oružja ili čak imitacije oružja dovoljan je razlog da policija upotrebi svoje službeno oružje.

Kako piše u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičeni je, kada su ga sustigli policijski službenici, uperio pištolj ka njima i oglušio se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog.